Interaktivni dodatki:


Datum: 5. APR 24 - DOBRO JE VEDETI

Ali res, ko nas zebe ali kašljamo, ne smemo piti mleka?

Mit pravi, da v primeru vnetega grla ne smemo jesti sladoleda, je nepreverjen mit. Preverite, kaj je res ...

Ko vam teče iz nosa ali vas daje močen kašelj, ni dobro piti mleka ali jesti mlečnih izdelkov. Večino teh okužb povzroči rinovirus, telo pa nanj reagira z izcedki iz nosu in izločanjem sluzi ob kašljanju.

Več študij je pokazalo, da ima mleko podoben učinek in, da je sluz eden od načinov kako se telo brani. Mleko povzroči, da imamo v telesu več sluzi (tudi enkrat več) in je zaradi tega izločanje težje in daljše.

In ne samo to: zaradi debelejšega "zaščitnega" sloja se toksini zadržujejo dlje časa v telesu, kar samo še povečuje vnetja in imunsko reakcijo telesa.

Zdravniki zato raje svetujejo pitje čaja, kot mleka. Kozarec toplega čaja namreč razbremeni nos in lajša bolečine vnetega grla. Še boljše je, če v čaj daste malo ingverja, ki pomaga pri zgoščevanju sluzi in lajšem odvajanju. Zaradi veliko omega-3 maščobnih kislin nutricisti priporočajo tudi pogostejše uživanje lososa, tune, citrusov in jagodičevja, jesti pa bi morali tudi več hrane bogate z antioksidanti, kot so gobe, korenje in sladek krompir.

Moramo pa izpostaviti še eno malenkost: hladna skodelica mleka deluje pomirjujoče, vroča pa razdražljivo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani