Interaktivni dodatki:






Datum: 3. MAR 22 - DOBRO JE VEDETI

Znate prisluhniti svojemu telesu?

8 stvari, ki vam jih sporoča telo, pa se ne zavzamete za njih. Hm ...

Naše telo je popoln mehanizem, ki ima veliko varnostnih mehanizmov, ki se jih ne zavedamo. Ali ste vedeli, da zdrav človek v svojem življenju ustvari za 2 bazena sline? Ali ste vedeli, da zdrav človek na dan proizvede 4 litre znoja (če ne, nastopijo težave - zato je tako pomembno ostati telesno aktiven)? Ali ste vedeli, da naša roka brez mezinca izgubi 50 % moči? Ali ste vedeli, da lahko človek brez hrane preživi 3 tedne, brez spanca, pa samo 11 dni? Ali ste vedeli, da je teža vseh las, ki jih izgubimo v celem življenju, enaka teži dveh slonov?

Dejstvo je, da je naše telo aktivno in mu moramo slediti. Še več! Naše telo ves čas komunicira z nami, a le redki razumejo, kaj nam sporoča.

Tukaj je nekaj primerov:

1. Nespečnost, razdražljivost in krči v nogah
Vse to so znaki pomanjkanja magnezija in kalija. Če želite telo napolniti s temi minerali, morate jesti več paradižnika, pomaranč, banan in špinače (tudi surove!).

2. Suha koža
Suha koža ni samo znak suhega okolja v katerem živite (to je v zimskih mesecih pogost pojav zaradi centralnega ogrevanja). Skuha koža je lahko tudi znak pomanjkanja vitamina E. Zato bi morali jesti več zelenjave, rastlinskega olja, oreščkov in rib.

3.Želja po sladkem
Če vas spreleti želja po sladkem je to lahko posledica stresa, depresije in/ali izčrpanosti. Vaše telo prosi za glukozo in to je ena bolj dramatičnih prošenj. Telesu namreč močno primanjkuje energije. Odgovor na tako prošnjo pa ni več sladkorja (ker se bo čez pol ure proces ponovil), pač pa poskusite pojesti košček temne čokolade ali medu.

4. Želja po hladnem
Zjutraj se vsem nam pogosto dogaja, da si želimo nekaj hladnega, ledeno mrzlega. To je tipična reakcija telesa na pomanjkanje železa. Najboljši vir železa so kuhano goveje meso, jajca in morski sadeži.

5. Krvavitev dlesni
Nenadna ali stalne krvavitev dlesni (tudi med umivanjem zob) je lahko posledica pomanjkanja vitamina C (ali pretrde zobne ščetke). Zato čez dan uživajte več citrusov, več špinače, zelene, rdeče paprike, paradižnika, zelja, cvetače, brokolija ...

6. Krhki nohti in lasje
Krhke nohte dobimo, ko telesu primanjkuje vitaminov družine B. Jejte več predvsem gob in morskih alg.

7. Obrobljena šarenica
Obročki okoli šarenice so pri ljudeh starejših od 50 let sicer pogosti in običajni, pri mlajših ljudeh pa je to lahko znak visoke ravni holesterola. O tem se je vsekakor najbolje posvetovat z zdravnikom.

8. Grška noga
Grška noga ali "mortonov prst" je izraz za ukrivljenost drugega prsta na nogi, ki je večji od palca in zaradi nepravilne oblike čevljev opazno ukrivljen. Ukrivljenost nožnih prstov pomeni, da smo utesnjeni, obremenjeni in se nelagodno počutimo v okolju v katerem delamo in živimo. Ukrivljenost prstov na nogi je znak, da nam ne gre najbolje in je čas za korenite spremembe.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani