Interaktivni dodatki:






Datum: 2. SEP 23 - DOBRO JE VEDETI

Ste vedeli, da kava in sol "lomita" vaše kosti?

Kava in sol sta najnevarnejši živili zaradi katerih kosti postanejo poroznejše in bolj lomljive.

Če ne morete brez kave, ali pa ste neizmerni ljubitelj slanih prigrizkov, potem se pazite: kava in sol sta namreč nevarna za kosti.

Kava
Prevelika količina kave onemogoči kalcij. Zaradi kave telo ne more absorbirati toliko kalcija, kot ga potrebuje, to pa ne vpliva samo na trdnost kosti, pač pa tudi na kvaliteto zob (prvi znak so potemnjeni zobje). Po drugi strani nekatera zdravila proti gripi in alergijam vsebujejo kofein in so zato prav tako nevarna za kosti. Meja, ko kava postane škodljiva, se začne pri 3 skodelicah kave na dan.

Še pomembno opozorilo: kofein vsebujejo tudi nekatere gazirane pijače. Upoštevajoč vse to skoraj tretjina kavoljubcev popije več kave, kot je še zdravo.

Seveda pa lahko problem s kalcijem in kofeinom nekoliko omilite in sicer tako, da jeste veliko jogurtov in sirov.

Sol
Natrij je druga najnevarnejša sestavina, ki načenja kvaliteto kosti. A tokrat je problem drugačen, kot pri kavi. Natrij namreč spodbuja ledvice, da sprostijo več kalcija, kot bi ga morale. To pomeni, da tako izločen kalcij manjka v telesu, hkrati pa kopičenje kalcija povzroči nastanek ledvičnih in žolčnih kamnov.

In tudi tu pomembno opozorilo: ogromno soli in s tem tudi natrija najdemo v gaziranih pijačah. Dejstvo je, da sol povzroča dehidriranost, zato mnogi proizvajalci svoje pijače izdatno solijo. Seveda k temu dodajo ogromne količine sladkorja, da prikrijejo slan okus, to pa seveda povzroči, da več ko pijete takih pijač, bolj ste žejni in seveda več zapravljate.

Zato, če se le da, nikar si ne solite hrane, črtajte slane prigrizke in se vsak dan zmerno gibljite (ni samo sol v hrani tista, ki je problematična - natrij najdemo v celi plejadi drugih izdelkov, še celo v žvečilnih).

Morda niste vedeli, vendar pri polovici starostnikov, ki se ne držijo nobene diete, lahko že nekaj miligramov natrija povzroči tako reakcijo, da se količina izločenega kalcija podvoji. To pa je že zelo nevarno. Tudi zato je pri starostnikih nevarnost zloma kosti toliko višja.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani