Zakaj je bolje žvečiti?
Z grizenjem in žvečenjem namreč možganom sporočamo, da jemo. Ti začnejo sproščat različne hormone, ki so potrebni za prebavo. Predvsem je pomemben leptin, ki sporoča, da smo siti. Zelo pomembno pa je vedeti, da želodec in možgani tekočine ne zaznavajo kot hrane, ne glede na to, koliko kalorij vsebuje.
Sadje torej z miksanjem razgradimo, vlaknine se uničijo. Zato se smuti ne ustavlja in presnavlja v želodcu in hitro zdrsne v črevesje. Od smutija se v želodcu zadržijo le ogljikovi hidrati (predvsem sladkorji), ki hitro preidejo direktno v kri.
Poskrbimo torej, da zlasti poleti zaužijemo čim več sadja v koščkih, ki jih bomo lahko prežvečili, ostale dodatke, kot so jogurt, začimbe in žitarice, pa zmiksajmo in uporabimo kot preliv.
Sestavine za zdrav poletni obrok:
- lonček jogurta
- žlica chia semen
- žlica kvinojinih kosmičev
- ščepec cimeta
- žlica medu
- banana
Postopek:
Vse sestavine zmešajte v mešalniku. Vsebino prelijte v posodo za serviranje. Poljubno sadje narežite na koščke in ga dodajte k prelivu. Okrasite z metinimi lističi in kandirano limonino lupino.