Interaktivni dodatki:


Datum: 7. DEC 23 - DOBRO JE VEDETI

Jeste zdravo, telovadite, kilogrami pa se kljub vsemu nabirajo?

Kaj gre narobe, da se vam kilogrami kopičijo, ko pa vse delate prav? Skrivnost nosi kortizol!

Če redno telovadite, pazite na prehrano, kilogrami pa se vam vseeno povečujejo, potem je skoraj zagotovo vzrok hormon z imenom kortizol. Preveč kortizola namreč povzroča celo vrsto težav, med drugim uničuje mišice, negativno vpliva na metabolizem in ustvarja trebušne maščobe. Kortizolu pravimo drugače tudi hormon stresa.

Kaj so simptomi povečane količine kortizola?

  • Nihanje razpoloženja (med jezo in depresijo)
  • stalna utrujenost tudi, če za to nimate vzroka
  • glavoboli
  • povišan ali znižan pritisk
  • valovi apetita (včasih bi pojedli vse, čez nekaj minut pa vam ni več do hrane)
  • prebavne težave
  • pogosto uriniranje, zaprtje in/ali driska
  • težave s spanjem
  • luknje v spominu
  • otekel obraz, maščobe na vratu
Če med naštetimi sindromi najdete tri ali več, potem poskusite z dieto za zmanjšanje kortizola. Kortizol namreč povečujejo kofein, alkohol, hrana z visoko vsebnostjo sladkorja, umetna sladila (zlasti aspartam), celo presežek kalija!

Pomembno je tudi poznati živila, ki uničujejo kortizol: skuše, jegulje, vse vrste kakovostnih beljakovin, jajca, rjavi riž, brokoli, vodna kreša, artičoke ... Jesti morate tudi veliko hrane, ki je bogata z vitaminom B5, kot so mandlji, mleko, losos, pšenični kalčki, ovseni kosmiči ... Dobro je jesti tudi fižol, polnozrnate žitarice, sončnična semena ...

Nivo kortizola lahko zmanjšate tudi, če jeste vsaj 5-krat na dan in ne izpuščajte obrokov (zlasti zajtrka ne!). Dobro je tudi, če vsak drugi dan telovadite med 30 in 50 minut (več ni treba, da ne povzročite celičnega stresa).

Prav tako oskrbite, da boste vsak dan spali vsaj 8 ur, ni a treba spati več kot 10 ur (preveč spanja prav tako ustvarja kortizol).

Med vitamini bodite pozorni na že omenjen vitamin B5, vitamin C, folno kislino, vitamin A, cink, magnezij, kalcij ...

In še zadnji ukrep: ostanite dobro hidrirani cel dan. Pijte vodo tudi, ko niste žejni (žeja namreč nastopi takrat, ko telesu že primanjkuje vode, poleg tega pa ljudje ne razlikujemo med žejo in lakoto).

Kaj pa narediti, ko pravilno jeste, pravilno telovadite, odkljukate vsa zgornja priporočila, kilogrami pa ostajajo nepremagljivi?

Zamenjajte službo preden vam stres dokončno ne uniči zdravja.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani