Interaktivni dodatki:






Datum: 3. OKT 21 - DOBRO JE VEDETI

Ste kdaj pomislili, koliko sladkorja vaše telo dejansko potrebuje?

Živimo v času, ko smo preobremenjeni s sladkorjem in skorajda ni stvari, kjer ne bi bilo sladkorja. Zaradi predoziranja je sladkor med najbolj škodljivi živili.

Problem sladkorja je tudi v tem, da enkrat govorimo o rafiniranem sladkorju, drugič o ogljikovih hidratih, čeprav je na koncu to eno in isto. V osnovi namreč poznamo preproste in enostavne ogljikove hidrate, posebnost rafiniranega sladkorja pa je, da so to čiste kalorij in prav nič druga.

Ker se ogljikovi hidrati nahajajo v vsaki zelenjavi, vsakem sadju in žitaricah, je odgovor preprost: človeško telo ne potrebuje rafiniranega sladkorja. Če želite jesti zdravo, ne smete jesti nič sladkanega.

Zastrašujoč pa je še en zastrašujoč podatek: kar 74 odstotkov procesirane hrane vsebuje rafiniran sladkor. Rafiniran sladkor namreč najdemo tudi v mesnih proizvodih, mlečnih in pekarskih proizvodih, testeninah, brezalkoholnih pijačah ... Zakon ne obvezuje proizvajalcev, da na deklaracije zapišejo, koliko sladkorja je v izdelku, poleg tega sladkor pogosto skrivajo pod drugimi imeni kot so malteks, dekstroza, rižev ali ječmenov slad, koruzni sirup ...

Preveč rafiniranega sladkorja povzroči probleme s hormoni, težave z inzulinom, povečujejo se maščobne obloge, viša pritisk ... Preveč inzulina onemogoča hormon leptin, ki v našem telesu kontrolira apetit. Res ni nobenega razloga, da bi uživali rafiniran sladkor.

Sladkor, ki ga dobimo iz sadja in zelenjave, je nekoliko drugačen. Ker ga zaužijemo skupaj z vlakninami, se prehajanje sladkorja v kri upočasni, sladkor pa telesu daje energijo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani