Interaktivni dodatki:


Bo polovica krav na svetu kmalu postala brezposelnih?
Bo polovica krav na svetu kmalu postala brezposelnih? (Bdfarmpariscreek.com.au)



Datum: 1. OKT 23 - ZANIMIVOSTI

Zakaj je svet ponorel za umetnim mlekom

Trem mladim bio-inženirjem je uspelo izdelati mleko za katerega niso potrebne krave - gre za prvo mleko narejeno v laboratoriju

Američani Ryan Pandya, Perumal Gandhi in Isha Datar študirajo v ZDA kemijo. Združili so moči in naredili startup podjetje Muufri, ki ima v lasti patent za umetno mleko. Naj se vam to zdi še tako čudno, a za umetno mleko niso več potrebne krave. Še več! Lahko si celo izberete mleko katerega sesalca bi želeli imeti.

Trenutno so fantje uspeli sintetizirati zgolj kemijsko sestavo umetnega mleka, manjka pa jim še okus, ki pa ga večinoma ustvarijo primesi, nečistoče ... A to izumitelje tega nenavadnega postopka ne skrbi, ker se je pojavilo še na stotine idej, kje bi lahko umetno mleko uporabili.

Prvo vprašanje je, ali je tako mleko primerno za ljudi? Je in to veliko bolj, kot pravo mleko. Večino težav pri dojenčkih in starejših namreč povzročajo primesi k mleku (primer osteoporoze).

Lahko z umetnim mlekom hranimo živali v živalskih vrtovih? lahko.

Oglasili so se gojitelji gob, ki v umetnem mleku vidijo idealno gnojilo.

Oglasili so se tudi ekologi, ki so že izračunali, koliko manj metana bi bilo v ozračju, če bi cel svet pil samo umetno mleko, krav mlekaric pa ne bi bilo več.

In oglasili so se tudi iz Združenih narodov, ki v umetnem mleku vidijo priložnost za izkoreninjenje lakote.

Umetno mleko še nekaj časa ne bo pripravljeno za komercialno uporabo. Po začetnem navdušenju pogosto sledi tudi razočaranje (vsaka umetna stvar je kje drugje povzročila nepričakovane težave). Bojmo se le časa, ko bo vse umetno, ker bodo takrat umetne tudi bolezni. Umetne v smislu, da jih bodo lahko aktivirali ljudje z denarjem.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
mleko
 
krave
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani