Interaktivni dodatki:






Datum: 3. OKT 23 - DOBRO JE VEDETI

7 najpomembnejših jesensko-zimskih živil

Ko se dnevi sladijo, vreme postane turobno, jutra meglena, barve temačne, moramo toliko bolj paziti na zdravo prehrano.

1. Korenje
Korenje vsebuje veliko beta-karotena, ki v telesu sprošča vitamin A. Beta-karoten varuje telo pred cele vrstami okužb, pomaga pri prebavi, pomaga topiti maščobe ... Korenje je nekajkrat bolj učinkovito, če ga jemo skupaj z olivnim ali sončničnim oljem.

2. Česen
Česen že od antičnih časov uporabljajo za preprečevanje virusnih obolenj. Zdravniki svetujejo, da bi vsak dan pojedli 2 do 4 stroka česna, hkrati pa se s tem lahko obvarujemo pred boleznimi dihal.

3. Pšenični kalčki
Pšenični kalčki imajo ogromno vitamina B, E, cinka in železa, kar krepi imunski sistem. K pšeničnim kalčkom je dobro dodati zmlete orehe, lahko tudi žlico orehovega olja.

4. Koromač
Koren koromača je sladek, nekaloričen, bogat z vitaminom C in poln fitomineralnov, ki krepijo imunski sistem. Koren koromača lahko jemo surovega v solati in z malo olja, lahko pa ga tudi prepražimo ali uporabimo kot prilogo k drugim jedem. Pozimi bi morali jesti čim več koromača.

5. Jogurt
Jogurt vsebuje veliko probiotikov, ki krepijo telo, imunski sistem, izboljšujejo prebavo in urejajo metabolizem. Probiotiki nevtralizirajo viruse takoj ob vstopu v želodec in jim preprečujejo razmnoževanje. Zelo koristno je jogurt kombinirati z žiti.

6. Losos
Losos ima veliko vitamina D, ki ga imamo jeseni in pozimi bistveno manj. Raziskave so pokazale, da nam 120 gramov lososa pomaga ustvariti toliko vitamina D, kot 15 minut na vročem poletnem soncu. Vsaj enkrat tedensko bi morali jesti ribe.

7. Temna čokolada
Temna čokolada je pozimi najboljši vir antioksidantov, železa, cinka in magnezija. Najpomembnejši element je seveda cink. Odrasla oseba ga na dan potrebuje samo 8 miligramov. Dovolj cinka v železu poleg tega, da krepi imunski sistem, v telesu sproži tudi procese za proizvodnjo endorfinov, to pa so hormoni sreče. Cink tudi preprečuje bolezni dihal.



7 najpomembnejših jesensko-zimskih živil
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani