Interaktivni dodatki:






Datum: 3. OKT 23 - DOBRO JE VEDETI

Kako veste, da vam primanjkuje vitamina C?

Vitamin C je najpomembnejši vitamin, ki vpliva na celotno zdravje in počutje, zato moramo skrbeti, da ga imamo vedno dovolj.

Vitamin C ali askorbinska kislina je vitamin, ki ga naše telo ne more ne proizvajati in ne shranjevati. Tako si telo ne more narediti zaloge in je dieta oziroma raznovrstna hrana edini način, da dobimo dovolj vitamina.

Poleg tega je vitamin C topen v vodi, zato se višek vitamina izloči z urinom in potenjem. To tudi pomeni, da nam nič ne pomaga, če jemo zjutraj vitaminsko bogato hrano, potem pa čez dan nič več, ker bodo viški vitaminov hitro odšli iz telesa. Za vitamin C moramo skrbeti vse dni in ob vseh obrokih.

Splošni simptomi pomanjkanja vitamina C so:

  • nenadno povečanje telesne mase
  • krvavenje dlesni
  • modrice po telesu brez vzroka
  • utrujenosti
To so trenutni, vsakodnevni simptomi. Če pa pride do večdnevnega pomanjkanja, so simptomi veliko bolj resni.
  • suhi lasje in razcepljene konice: vitamin C med drugim skrbi tudi za zdrave lase, še bolj pa za zdravo kožo. Pomanjkanje povzroča cepljenje lasnih konic, suši kožo (to je še posebej nevarno v času kurilne sezone)

  • kronični prehladi: če se vam zdi, da se vas prehladi kar naprej lotevajo in, da se ne morete pozdraviti, je tudi to lahko znak pomanjkanja vitamina C, predvsem pa je to neodgovorno od vas, da si ne vzamete nekaj dni počitka in se res temeljito pozdravite. Prehladi, gripe, pokašljevanja in smrkanja so lahko posledica tudi prejšnje bolezni, le da si niste vzeli dovolj časa za ozdravitev

  • večanje telesne teže: Zelo pomembno je, da veste, da vitamin C upočasnjuje metabolizem.
Za konec še to: vitamina C ne more biti nikdar preveč.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani