Interaktivni dodatki:


Datum: 2. SEP 23 - DOBRO JE VEDETI

Ali hrana vpliva na agresivnost

Dokazano je, da je vzrok povečane agresivnosti in anksioznosti lahko tudi prehrana, zato pazite, kaj jeste ...

Obstaja kopica živil, ki povečujejo agresivnost. Najbolje lahko to opazujete pri otrocih, ki postanejo bolj živahni in kljubovalni. Odrasli se sicer znamo obvladati, vendar pa tudi snežinka lahko sproži plaz.

1. Nezdrave maščobe
Raziskave kažejo, da uživanje trans-maščob ovira presnovo maščob, kar povzroči agresivnejše obnašanje. Ker pa trans-maščobe povzročajo vnetja v telesu, se poslabša splošno počutje in smo zaradi tega še bolj agresivni. Paziti se moramo predvsem industrijsko predelanih živil.

2. Kava
Ko popijete preveč kave (vsak ima drugačno toleranco na kofein), pride do hitrejšega bitja srca, naraste pritisk, poveča se občutek stresa, kofein še dodatno blokira adenozin receptorje, ki na telo delujejo pomirjujoče in preko energijskih nevrotransmiterjev v možgane pošilja informacije o poplavi energije. Zato kavo pijte zmerom zmerno in ob primernem času.

3. Ogljikovi hidrati
Čezmeren vnos ogljikovih hidratov ni dober, ker v telesu nastaja višek sladkorja. To povzroči občutek viška energije, to pa negativno vpliva na razpoloženje. S tem nam telo med drugim tudi sporoča, da ima dovolj energije. Ogljikove hidrate prav zaradi tega ne uživajte vsaj 2 uri pred spanjem.

4. Sladkor
Povišana stopnja inzulina v krvi, ki nastopi zaradi preveč zaužitega sladkorja, negativno vpliva na razpoloženje. Zato jejte čim več beljakovin, zdravih maščob, vlaknin, da najprej zbijete sladkor in inzulin v krvi, pa tudi veliko bolje se boste počutili.

5. Umetna sladila
Za umetna sladila je dokazano, da lahko pri nekaterih ljudeh sprožijo izbruh jeze in agresije. Mehanizem, zakaj tako, še ni povsem raziskan, a obstaja še kopica drugih razlogov, zakaj se je dobro umetnim sladilom izogibati.

Za konec pa vprašanje, ki ves čas visi v zdraku: kaj pa jesti, da bi bili boljše volje in manj agresivni?

Najbolj pomirjevalno in sproščujoče delujejo mango in limone. Oboji namreč vsebujejo linalool, ki znižuje raven stresa in tesnobe.

Pomirjujoče delujejo tudi čaji, najbolj znan je kamilični čaj.

V dobro voljo vas bo spravila tudi temna čokolada. Dovolj je samo ena kocka, zato vam slaba volja naj ne bo izgovor, da pojeste celo zalogo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani