Interaktivni dodatki:






Datum: 4. SEP 23 - DOBRO JE VEDETI

5 stvari o energijski vrednosti živil, ki jih večina ne pozna

Merjenje zaužite energijske vrednosti spada med bolj zapletene postopke, zato ne verjemite vsemu, kar vidite. Vklopite razum!

1. Odstopanja
Že pred več kot pol stoletja je Ameriška uprava za hrano in zdravila FDA dovolila, da so maksimalna odstopanja med zapisanimi in dejansko zaužito enegijo lahko največ 20 odstotkov. To pomeni, da neko živilo, ki ima na deklaraciji napisano, da ima 1.046 J (250 kalorij), jih lahko ima v resnici tudi 1.256 J (300 kalorij). Na veliko žalost potrošnikov so to pravilo povzele praktično vse države sveta.

2. Živila brez energije
V istem času, kot pravilo o odstopanju, je bilo sprejeto pravilo minimalne količine. Ker živil brez energije ni (to je samo voda), uradni organi dovoljujejo, da se živila, ki imajo manj kot 16 J (4 kalorij), lahko promovirajo, kot živila brez energije. Problem živil brez energije je, da si jih ljudje, v dobri veri, da so brez energije, privoščimo več, kot bi bilo običajno. Še več! Ko boste naslednjič videli reklamo za "bonbone s samo 8 J (2 kalorij), v mislih ponovite izračun zaužite energije. Samo pomislite: če ima majhen bonbonček, četudi najbolj osvežilen na svetu, samo 8 J (2 kalorij), pojeste pa jih za 100 gramov ... To nikakor ni neverjeten scenarij ...

3. Spanec
Telo za svoje delovanje potrebuje energijo. Tudi, ko gledamo TV, ležimo na kavču in celo, ko spimo. Spanec hkrati obnavlja energijo, uravnava dihanje in prebavo hrane. Zato pomanjkanje spanca močno vpliva na glavobole.

4. Izogibajte se nenadnemu padcu kalorij
Telo je narejeno tako, da ne mara nenadnih prehranskih sprememb. Če torej hujšate in vsak dan pojeste 10 odstotkov manj energije, kot običajno, potem telo razlike ne bo zaznalo. Če pa je padec dnevne količine energije, se telo samodejno preklopi v tako imenovano "stanje lakote" in upočasni procese prebave. Metabolizem se upočasni, telo varčuje z energijo in še bolj kopiči maščobe, če le pride do njih. Zato, če ste včeraj jedli normalno, danes pa boste pojedli samo 5.024 J (1200 kalorij), kar je spodnja meja normalnega hujšanja (vse, kar je manj, stradate telo brez učinka, ne bo nobene koristi.

Poleg tega je dobro vedeti, da telo potrebuje 3 dni in več, da "stanje lakote" izklopi. Dietno vedno začnite postopoma.

5. Lažejo tudi naprave
Če lahko "lažejo" deklaracije na proizvodih, potem lahko pretiravajo tudi naprave v fitnes centrih. Če na tekalni stezi potrošite 2.093 J (500 kalorij), ste jih v resnici 100 manj, poleg tega pa so ti števci prilagojeni na povprečno postavo, kar pa vi zagotovo niste. Namreč, če bi imeli idealno telesno težo, potem ne bi brali tega članka, pa tudi v fitnes ne bi hodili.

Veste zakaj?

Ker vas te stvari ne bi zanimale!

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani