Interaktivni dodatki:


Datum: 4. SEP 22 - ZDRAVJE, LEPOTA

Koristi sadnih sokov, ki jih morate poznati

Sadne sokove je razmeroma enostavno narediti, so razmeroma poceni (cenejši od industrijsko pripravljenih vitaminskih sokov) in zelo koristni za zdravje.

Tri stroga pravila morate spoštovati pri pitju sadnih sokov. Prvič: popiti jih morate takoj, saj zaradi oksidacije hitro izgubljajo svojo hranilno moč. Drugič: nikdar ne uporabljajte dodatkov, kot so sladkor, med, druga sladila. Uživajte v naravnem okusu, četudi vam sprva ne bo najbolj všeč. In še tretjič: nikdar ne mešajte več kot treh vrst sadja. Če je le mogoče, si pripravite sok iz samo enega sadja. Vsako mešanje zmanjša zdravilni in hranljivi učinek.

Še četrto in peto pravilo bi morali dodati. Tudi sadni sokovi imajo energijo. In to veliko energije. Včasih toliko, da lahko brez skrbi spustite kak obrok. Zelo pomembno pa je tudi, da sadja (tudi v obliki soka) ne uživamo vsaj 3 ure pred spanjem.

Sicer pa uživajte v zakladih sadnih sokov.

1. Ananas: izboljša delovanje želodca in jeter, vsebuje pa veliko snovi, ki topijo maščobe. Prav tako sok pomaga telesu pri hidraciji (to je pomembno, ko izgubite veliko tekočine). Malokdo pa ve, da lahko z ananasovim sokom pozdravimo tudi angino.

2. Breskev: krepi srčno mišico in zdravi aritmijo. Pomaga pri slabokrvnosti in gastritisu. Svež breskov sok je več kot 8-krat bolj učinkovit, kot tisti iz trgovine.

3. Črni ribez: če vas muči pomanjkanje vitaminov in slaba krvna slika, gastritis, bronhitis, gripa in angina, ni boljšega zdravila od svežega ribezovega soka. Ima tudi veliko vitaminov (zlasti vitamina C), krepi imunski sistem in uničuje viruse vseh vrst.

4. Rdeč ribez: priporoča se vsem, ki imajo težave s kardivaskularnim sistemom, ki imajo čir na želodcu, pomaga pri raznih kožnih boleznih, revmatizmu, prehladu in putiki.

5. Rdeča pesa: je učinkovito zdravilo proti zaprtju, anemiji in bolezni prebavnega trakta. Čisti telo, znižuje pritisk. Pesin sok je potrebno piti postopoma, začnite pa z eno jušno žlico, naslednji dan z dvema ... Najbolje ga je redčiti samo z vodo.

6. Grozdje: ni samo za vino. Grozdni sok pomaga pri utrujenosti, stresu, čisti želodec in črevesje, krepi delovanje jeter in znižuje holesterol.

7. Grenivka: uravnava holesterol in pritisk, preprečuje nespečnost in je zelo koristen pri hujšanju.

8. Jabolka: pomagajo pri sladkorni bolezni, bolezni srca in ožilja, pri težavah z jetri in ledvicami, lajša revmatizem, aterosklerozo, blaži napade žolčnih in ledvičnih kamnov.

9. Marelice: krepijo srčno mišico in preprečujejo aritmijo.

Za konec še malo statistike: ste vedeli, da povprečen Slovenec na leto popije 14,3 litra sadnih sokov. Največ jih popijejo na Malti (33,6 litra), najmanj pa v Romuniji (2,7 litra).

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
ananas
 
jabolka
 
grenikva
 
rdeča pesa
 
ribez
 
breskev
 
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani