Interaktivni dodatki:






Datum: 23. JUL 23 - DOBRO JE VEDETI

Hrana, ki daje energijo in ne redi

Predstavljamo vam hrano, ki bi jo morali imeti vsak dan na jedilniku in ste lahko brez skrbi glede kilogramov.

1. Sadje
Sveže sadje ima malo energije, pospešuje metabolizem, vsebuje veliko vode, je polno vitaminov, vlaknin ... Res je, da vsebuje sadje veliko sladkorja, vendar gre za naravni sladkor, ki med drugim preprečuje občutek lakote. Uživanje sadja bo preprečilo željo po sladkem, po bombonih, slaščicah ... Pri tem je potrebno izpostaviti predvsem jabolka, ki vsebujejo vsesplošno koristen pektin, in pa grenivke, ki spodbujajo prebavo, pomagaj opri topljenju maščob ...

2. Zelenjava
Vsak obrok bi moral vsebovati zelenjavo, zlasti zeleno, bučke, korenje, špinačo ... Priporočljivo je, da so obroki sestavljeni vsaj iz 70 odstotkov zelenjave.

3. Stročnice
Grah, fižol, čičerika so idealen paket energije, hranljivih snovi in vsebujejo malo energije. Stročnice vsebujejo skoraj enako količino beljakovin kot meso, imajo veliko manj maščob, proteini pa pomagajo pri gradnji mišic. Stročnice za dalj časa zagotavljajo sitost.

4. Cela zrna
Najboljša izbira za zajtrk so gotovo cela zrna, ker imajo veliko vlaknin, so brez ali z zelo malo sladkorja, se počasi prebavljajo, kar ohranja stabilno raven sladkorja. Ovsena kaša za zajtrk pospešuje metabolizem in daje organizmu energijo za čez cel dan.

5. Solata
Pripravite si skodelico zelene solate, ki jo okisate z malo limone in olivnim oljem. Solato jejte vedno pred obrokom, potem naredite 10 do 20 minut premora. Solata vsebuje sicer veliko vode, vendar pa tudi hranljivih snovi, poleg tega pa bistveno zmanjša apetit.

6. Sir in jogurt
Kozarec nemastnega jogurta in kos svežega sira dajeta organizmu veliko energije. Zaradi kalcija, jogurt preprečuje hiperprodukcijo inzulina in preprečuje nastanek maščobnih oblog. Jogurt vsebuje koristne bakterije, ki očistijo črevesje in pospešujejo presnovo.

7. Ribe
Ribe imajo malo energije, veliko beljakovin in omega-3 maščobnih kislin, spodbujajo presnovo in dajejo občutek sitosti. Najboljše so tuna, skuša, losos, sardine ...

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani