Interaktivni dodatki:






Datum: 13. JUL 23 - DOBRO JE VEDETI

Sadje, ki si zasluži globok priklon

Prav nenavadno je, kako slabo poznamo maline. Če bi vedeli, kaj se skriva v njih ...

Maline niso samo sadje prijetnega okusa, zanimivega videza in plod neuglednega bodečega grma. Maline so enako čudežne, če ne še bolj, kot najbolj eksotične rastline. Če se navdušujemo nad super lastnostmi nam nepoznanih rastlin, imamo eno dobesedno pred nosom, na vsakem vrtu, celo kot plevel - spoznajte 7 dejstev, ki bodo zagotovo spremenile vaš pogled na maline:

1. Antioksidanti
Maline vsebujejo ogromno antioksidantov, ki delujejo protivnetno, preprečujejo širjenje nevarnih mikrobov, preprečujejo celične poškodbe. Najpomembnejši so antocijanin, ki daje malini značilno rdečo barvo, pa resveratrol, ki upočasnjuje staranje, pterostilben krepi možganske funkcije, elagitanin, ki ga najdemo izključno samo v malinah, pa dokazano zmanjšuje možnost nastanka raka. Res je, da bi morali za ozdravitev pojesti vsak dan 4 kilograme malin, vendar pa je že pest dovolj, da deluje preventivno. Pest malin vsebuje toliko elagitanina, da se rakave celice nikdar ne morejo razbohotiti.

2. Vitamini
Med zelo pomembnimi antioksidanti je tudi vitamin C. 100 gramov malin vsebuje 44 odstotkov priporočene dnevne količine vitamina C. Poleg tega najdemo v malinah še celoten kompleks vitaminov B, pa vitamine E in K3. Maline so prav tako dober izvor kalija, magnezija, mangana in bakra.

3. Čisti žila
Poleg tega, da so maline nizkokalorične (100 gramov vsebuje približno 52 kalorij), imajo maline tudi veliko vlaknin in so zato zdrava kombinacija za prebavo in srce. Vlakna so namreč nujno potrebna za pravilno delovanje črevesja, hkrati s tem pa delujejo tudi čistilno na ožilje.

4. Za vitkost
Poleg naštetega maline pomagajo tudi pri razgradnji sladkorja v krvi, pospešujejo procese izgorevanja maščob (obstaja celo dieta postenja, kjer je dovoljeno jesti samo maline), najpomembneje pa je, da maline preprečujejo nalaganje maščob v telesu. Nekateri nutricisti pravijo, da bi morali pred vsakim obrokom pojesti pest malin, da bi nas obvarovale pred viški kilogramov. To je pomembno zlasti za tiste, ki ste dosegle svojo začrtano težo in bi jo rade obdržale.

5. Zdrava koža in lasje
Za lepšo kožo in lase se priporoča tedenska kura z malinami, kjer vsaj en obrok na dan izpustite (najbolje bi bilo, da se odpoveste večerji), namesto tega pa lahko pojeste kolikor malin hočete. Maline so se že od nekdaj uporabljale v kozmetiki za hidratacijo kože. poznano je, da se iz semen čilske maline pridobiva posebno olje, ki je bogato z esencialnimi maščobnimi kislinami, ki imajo podobno sestavo, kot maščobe na človeški koži.

6. Čaj proti prehladom
Tudi čaj iz posušenih listov malin ima celo vrsto izjemnih lastnosti. Že od davna se je malinov čaj uporabljal za lajšanje menstrualnih tegob. Z njim so zdravili neplodnost, krepili zdravje maternice. Zelo učinkovito zdravi prehlade, vnetja grla, kašelj, črevesne težave, hemeroide, kožne bolezni ...

7. Znižuje temperaturo
Ali ste vedeli, da se malinov sok že stoletja uporablja za zniževanje povišane telesne temperature? To je dobro vedeti, ko vam bo naslednjič prevroče ...

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani