Interaktivni dodatki:


Datum: 7. MAJ 22 - DOBRO JE VEDETI

Ste vedeli, zakaj je čaj boljši od kave?

Obe pijači vsebujeta kofein in sta podobne sestave, dilema, kdo je boljši, pa je stara tako dolgo kot kultura pitja čaja in kave

Nenavadno pri kavi in čaju je, da imata podobno sestavo, vendar včasih nasprotne učinke. Kava na primer spodbuja in aktivira, čaj pa pomirja in blaži. Kava je diuretik in povzroča dehidracijo telesa, imajo čaji nasprotne učinke (razen koprivnega in še kakšnega). Čaj na splošno odžeja in hidrira (vlaži) organizem in ga lahko pijemo kolikor nam paše (seveda spet ne vseh).

Raziskovalci so ugotovili, da kava povzroča povišanje hormonov kortizola, adrenalina in noradrelina v telesu, kar povzroča občutek stresa. Če kavo pijemo, da bi bili dlje časa zbrani, se boste naslednje jutro zbudili še bolj utrujeni. Zato za bistrejši um nikar dan pred tem ne pijte kave.

Kava prav tako draži prebavni trakt, mehur in prostato, je pa tudi na seznamu "osumljencev", ki povzročajo raka ščitnice.

Ko primerjamo kavo in čaj ne moremo mimo njune kislosti. pH faktor kave je kisel in je med 4 in 5, čaj pa ima izrazito alkalen faktor okrog 6. Tudi zato kava pogosto zaplete prebavo, čaj pa ji pomaga. Čaj namreč vsebuje veliko polifenolov, deluje antibakterijsko kot razkužilo in antiseptik, lajša simptome kašlja, hripavosti, vnetja žrela, driske, prebavne motnje, vročine in mrzlice.

Polifenoli so namreč antioksidanti, ki varujejo naše celice pred neželenimi spremembami, upočasnjujejo procese staranja in pomagajo telesu pred boleznimi srca, možganske kapi, krvnimi strdki in malignosti.

Prav zato je čaj veliko bolj zdrav od kave.

Za konec pa še vprašanje: ali je kvalitetna kava boljša od nekvalitetnega čaja? Odgovor je da. Sestava čaja, ki ga pogosto najdemo v filter vrečkah, je seveda vprašljiv, saj nihče ne more zagotovo trditi, koliko hranljivih snovi ima čajni prah. Lahko se zgodi, da pijete aromatizirano obarvano vodo brez zdravilnih sestavin.

Zato je samo kvaliteten čaj boljši ob najkvalitetnejše kave.Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani