Govora je seveda o korenu zelene, ki v sebi skriva edinstveno kombinacijo mineralnih snovi. Vsebuje namreč skoraj vse vitamine (C, E, B3, H, A, B9, B6, B5, B2, B1, K) in minerale, kot so železo, magnezij, natrij, fosfor, kalcij ... Preprečuje virusna obolenja. Vitamin K deluje proti strjevanju krvi, znižuje pritisk, deluje proti izčrpanosti, popravlja presnovo, pomirja živčni sistem, izboljšuje razpoloženje, pozornost in spomin ... Koren zelene dokazano izboljšuje gibljivost sklepov, krepi imunski sistem, deluje proti raku in je blago odvajalo in diuretik.
Seveda pa ima zelena tudi svoje slabe plati. Nekateri jo povezujejo s hemeroidi. Nosečnicam jo odsvetujejo zaradi napenjanje. ljudem s krčnimi žilami jo odsvetujemo. Ker izboljšuje aktivnost, jo odsvetujemo jesti pred spanjem. Prav tako ni priporočljiva za ljudi z gastritisom, želodčnimi razjedami.
Kaj pa trigliceridi?
Gre za preproste maščobe v krvi, ki so v povezavi s povišanim holesterolom lahko zelo nevarni, saj povečujejo tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja. Koncentracije večje kot 10 mmol/l so lahko tudi vzrok za vnetja trebušne slinavke, pogosto pa jih povezujemo tudi s povišanim krvnim tlakom, sladkorno boleznijo in debelostjo. Če še niste vedeli, ima preveč maščob v krvi skoraj polovica Slovencev.
Kako jih s preprostim domačim receptom znižati?
Sestavine:
- 200 g korena zelene
- 1/2 kg limon
- 1 liter vode
Limone najprej dobro umijte. Pomembno je, da so bio, brez pesticidov. Če bi se radi prepričali, da so zares čiste, jih za 10 minut namočite v jabolčni kis. Limone narežite na kolobarje. Dodajte nariban koren zelene, vse skupaj zalijte z vodo in na kuhajte približno 20 minut. Pripravek naj kar močno vre, naj vas ne skrbi. Nato zmese odstavite, pokrijte in pustite čez noč, da se ohladi.
Naslednje jutro pripravek precedite in ga pretočite v steklne steklenice. Hranite ga v hladilniku in sicer 1 dcl pred vsakim obrokom vsaj 3-krat na dan.