Interaktivni dodatki:






Datum: 15. DEC 23 - DOBRO JE VEDETI

Ob kateri uri je najbolje jesti suhe fige?

Kaj je treba narediti s suhimi figami preden jih pojemo in, kdaj je najboljši čas zanje?

Ali ste vedeli, da se v sadju, ki ne vsebuje več kot 30 odstotkov vode, bakterije ne zadržujejo. Če pa je vode manj kot 20 odstotkov, pa izginejo še plesni in kvasovke. To pomeni tudi, da si morate po vsakem zaužitem suhem sadju temeljito oprati zobe. Najhuje je, če ostanki suhega sadja ostanejo med zobmi, ker se to direktno spremeni v zobno gnilobo.

Tudi zaradi tega je dobro posušeno sadje vedno prej vsaj za pol ure namočiti v vodo ...

Sicer pa so suhe fige odličen vir železa, fosforja, vitamina B1, imajo veliko celuloze, kalcija, na žalost pa tudi sladkorja. Sveže fige imajo na primer 9 do 22 odstotkov sladkorja, med tem, ko se pri posušenih ta odstotek lahko dvigne tudi čez 60 odstotkov. Da, fige sodijo med najslajše sadje, kar jih poznamo.

K sreči pa imajo suhe fige približno 4 odstotke beljakovin, 5 odstotkov zelo zdravilnega pektina, imajo malo maščob in veliko vlaknin.

Ob tem velja opozoriti, da nikdar ne kupujte suhih fig druge, ali tretje kvalitete. Slabše fige vsebujejo več žveplovega dioksida, ki je zdravju škodljiv in izniči vse ostale prednosti tega sadja. Prav tako bodite pazljivi tudi na grenke in kisle fige. Fige nikdar ne smejo imeti kislega vonja in okusa. Ne pozabite, da imajo fige izrazito visok pH in v našem telesu delujejo alkalno. Če niso sveže in kvalitetno pripravljene, lahko škodijo po celi črti.

Za konec pa še, kdaj je najbolj pravi dan za uživanje posušenih fig?

Fige vedno pred tem za pol ure namočite v vodo, ki jo lahko brez skrbi kasneje tudi spijete. A poleti je najboljši čas za prigrizek iz fig med 17 in 19 uro, pozimi pa med 16 in 18 uro. Seveda to velja za tiste, ki vstajate ob 8h in hodite spat okrog polnoči. Če vstajate prej, ali kasneje, si te priporočene cene prilagodite svojemu življenjskemu ritmu.

Namočene suhe fige so ljudski zdravilci že pred stoletji z njimi zdravili hemeroide, zaprtost, razjede, namočene fige dajejo energijo in vitalnost, izboljšajo prekrvavljenost, ščitijo imunski sistem, urejajo prebavo in pritisk ... Vsak dan je priporočljivo pojesti 4 suhe fige.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani