Interaktivni dodatki:


Datum: 9. NOV 21 - DOBRO JE VEDETI

Kaj o vas ve zobozdravnik, ko vam pogleda v usta

Zobozdravniki so lahko dobri diagnostiki. Iz zadaha in stanja zob je mogoče napovedati veliko bolezni

Mislite, da zobozdravniki v vaših ustih gledajo samo karies in zobni kamen? Nikakor! Dober zobozdravnik po prepoznal vaše prehranske navade, videl pa bo tudi težave, ki se jih še ne zavedate. Zato pa pravimo, da so zobje ogledalo zdravja.

1. Zadah
Tudi zadahi se med sabo razlikujejo. Pravzaprav lahko imamo ljudje vsak dan drugačen vonj zadaha. Kadar gre za "sadni" zadah, potem je to lahko znak nekontroliranega diabetesa, ali pa ste na strogi dieti in se je tudi držite (zdravnikom je težko prikriti, kako skrbno ste upoštevali njihova navodila). Kadar vonj spominja na ribe, je to lahko znak (bodočih) težav z ledvicami in jetri. Če je vonj rahlo kisel in neprijeten, potem se za tem skoraj zagotovo skrivajo težave v prebavnem traktu.

2. Grizenje nohtov
Tudi vaši nohti so zgovorni pripovedovalci vaših navad. Grizenje nohtov je slaba razvada (večinoma ne edina), ki pa povzroči neenakomeren in nesimetričen ugriz. Taka je tudi hrana, ki ni dovolj prežvečena in predelana za pot do želodca. Taki ljudje imajo večinoma slabšo prebavo in težave z notranjimi organi.

3. Pomanjkanje vitaminov
Pomanjkanje vitaminov in mineralov povzroči veliko sprememb v ustni votlini. Najpogosteje gre za krvavenje dlesni, ki lahko povzroči infekcijo krvi in drugih notranjih organov. Pomanjkanje železa, na primer, v ustih povzroči drobne razjede na dlesnih in jeziku.

4. Alkohol in gazirane pijače
Alkohol suši usta, kar ni dobro. Slina namreč nevtralizira kisline, ki jih zaužijemo s hrano. Če je premalo sline, ima vaš zadah kisel vonj. Sladke pijače mehčajo sklenino. Gazirane in energijske pijače mehčajo dlesni, soda-bikarbona pa je škodljiva za zobe in zobno sklenino.

5. Okužba sinusov
Pogosto se zgodi, da mislite, da vas bolijo zobje, v resnici pa gre za vnetje sinusov. Simptomi so namreč zelo podobni. Tako bolečino lahko zdravite s toplim obkladkom. Če vam je bolje, potem počakajte nekaj dni preden greste k zobozdravniku. Morda pa vaš problem ni to, kar mislite.

6. Zobna nitka
Zobne nitke so za čiščenje zob učinkovitejše in sežejo tudi v kotičke, kamor s ščetko ne moremo. Zato veliko ljudi uporabi zobno nitko samo takrat, ko gredo k zobozdravniku, vendar pa svojega zdravnika ne morete pretentati. Če nitko uporabljate le občasno, bodo na vaših dlesnih videti drobne poškodbe.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani