Interaktivni dodatki:


Datum: 14. SEP 22 - DOBRO JE VEDETI

Ne morete shujšati? Morda vam primanjkuje joda?

Ste poskusili več diet, redno telovadite, pazite kaj jeste, kilogrami pa so nespremenjeni? Razlog zakaj ne morete hujšati je lahko presenetljiv.

Jod je zelo pomemben za naše zdravje. Potreben je za delovanje hormonov in celo vrsto drugih procesov, med drugim vpliva tudi na presnovo in porabo kisika. Med najbolj izrazitimi simptomi pomanjkanje joda je zaspanost, šibkost, konstanten občutek mraza, slaba volja, depresija, v skrajnem primeru so lahko tudi težave s srcem. Pomanjkanje joda je neposredno povezano s višjim holesterolom, poleg tega pa v telesu nastajajo maščobne blazinice, zato se v resnici redite, kljub dietam in redni telesni aktivnosti.

Pomanjkanje joda pomeni, da ščitnica ne deluje dobro, količina hormonov se zmanjša, telo pa preklopi na tako imenovani "počasni način". Temu radi rečemo, da se nekateri redijo že samo s pogledom na hrano. Seveda pa je za jod potrebno skrbeti tudi, če ne hujšate.

Največ joda najdemo v morski zelenjavi, morskih algah, ribah, ribjem olju, morskih sadežih. Veliko ga vsebujejo tudi mineralne vode in seveda obogatena sol, kjer pa jod med kuhanjem izhlapi (uporabite jo samo surovo).

Za konec pa še najpomembneje: ali ste vedeli, da ima jod tudi veliko sovražnikov?

Kar nekaj vrst zelenjave namreč zmanjšuje vpojnost joda in tako zmanjšuje učinek tudi drugih mineralnih snovi od 30 do 70 %! Izogibajte se zelju, cvetači, brstičnemu ohrovtu, stročnicam in sojinim izdelkom. Res je, da kuhana zelenjava izgubi tretjino svoje moči (v enaki meri velja to tudi za negativne učinke), a vseeno. Ko ste na dieti, se tem živilom poskusite ogniti. Ali pa jih vsaj omejiti.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
ščitnica
 
presnova
 
jod
 
hujšanje
 
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani