Interaktivni dodatki:






Datum: 17. JUL 22 - DOBRO JE VEDETI

Kaj se skriva za tresočimi rokami?

Ali ste vedeli, da se več kot 40 % ljudem tresejo roke? Včasih celo tako močno, da je to moteče. Vendar pa, ali je nevarno?

Tresenju rok oziroma drhtavici se reče tudi fiziološki tremor in sam po sebi ni nevaren. Je pa lahko zelo moteč, ko začnemo polivati juho in ne moremo spiti skodelice kave. Če v mirovanju tresenje povsem izgine, potem vas ni treba ničesar skrbeti.

Sicer pa tresenje rok lahko nastane po popiti preveliki količini kave. Ali če ste izpostavljeni stresu. Prav tako do tresenja pride, če preskakujete obroke, ali če ste lačni (ne pozabit, da ločimo pravo lahkoto od lačnih oči - tresavica je znak prave lakote). Tresavico povzročajo tudi nekatera zdravila in kombinacije zdravil, ki obremenjujejo vaše telo. V vseh teh primerih je najboljše zdravilo kozarec alkohola.

Bolezen se običajno pojavi pri ljudeh po 40-tem letu starosti in je v več kot polovici primerov dedna. Če se pojavlja občasno, potem je to znak, da ste prenapeti, preutrujeni, pod stresom, ali pa ne jeste dovolj hrane, telesu primanjkuje energije. Zdravniki vam sicer lahko predpišejo zdravila, a se boste dobro počutili tudi brez njih.

Še posebej, ker nam tresavica lahko sporoča marsikaj druga. Poleg strahu, utrujenosti in mrazu se lahko za tem skrivajo tudi simptomi bolezni ščitnice, ledvičnih in jetrnih bolezni, celo okvare na malih možganih. Zato je pomembno, da sami pri sebi ugotovite, kaj od tega vpliva na mirnost vaših rok.

Če se tresavica zmanjša po zaužitem obroku (najpogostejša je zjutraj), potem poskrbite, da boste čez dan enakomerno in dovolj jedli. Raziskave so namreč pokazale, da se 14 % ljudem roke tresejo zaradi nezadostne prehrane.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani