Interaktivni dodatki:






Datum: 31. MAR 23 - DOBRO JE VEDETI

Kako pogosto jeste stvari, ki razstrupljajo telo?

Predstavljamo vam 7 živil te pomladi, ki pomagajo, da se znebite strupov in s katerimi si krepite imunski sistem.

Pomlad je letni čas, ko se narava prebuja. Iz faze mirovanja, se prelevi v fazo rasti. Zato je zelo pomembno, da jemo pravilno prehrano, ki nam bo pomagala spraviti iz telesa strupene snovi. Ni dobro, da zimske obloge ostajajo v naših telesih.

1. Rdeča pesa


Rdeča pesa je izredno učinkovita pri čiščenju jeter, poleg tega pa v telesu aktivira proizvodnjo čistilnih encimov. Največji učinek pese je, če je jemo surovo, še bolje pa je, če jo kombiniramo s korenčkom. Več o rdeči pesi najdete v prispevku Po praznikih je vedno čas za sok rdeče pese.

2. Zelišči čaj


Zeliščni čaji so tradicionalni ljudski pripomočki, so tudi alternativa kofeinskim pijačam, uravnavajo pa predvsem kislost krvi. Najboljši so čaji iz kopriv, poprove mete, limonske trave, timijan, regrat, kamilice ... Še boljše so mešanice naštetih. Če je le mogoče, si čaja na sladkajte.

3. Zelje


Zelje ima tako obsežen seznam pozitivnih učinkovin, da jih je težko vse našteti: znižuje holesterol, čisti jetra, razstruplja, ima veliko kalija, magnezija, kalcija in folne kisline. Zelje je mogoče jesti surovo, fermentirano, pa tudi kuhano ima še zmeraj veliko pozitivnih učinkov. Najboljše pa je vendarle surovo zelej v solati z naribanim korenčkom in po možnosti brez soli.

4. Zelena


Zelena ima predvsem nizko vsebnost kalorij, na drugi strani pa zelo učinkovito normalizira presnovo in poteši vaš apetit. Obstaja vrsta raziskav, ki dokazujejo, da zelena pomaga predvsem pri odstranjevanju pesticidov in konzervansov. Najboljša je seveda surova, če pa vam njen okus ne ustreza, pa jo kombinirajte s paradižnikom in/ali špinačo.

5. Avokado


Avokado je odličen vir zdravih maščob, vlaknin in antioksidantov. Čisti žile, znižuje holesterol, čisti črevesje ... Avokado, če je le mogoče, dodajte k vsaki solati. in ne pozabite: avokadu zaradi debele lupine različni pesticidi in preparati za zagotavljanje svežine ne pridejo do živega. Sredica je vedno neoporečna.

6. Limone


Vsak dan bi morali na tešče, ali pa pre spanjem, popiti kozarec mlačne vode s stisnjenim sokom ene limone. Limone krepijo imunski sistem, so bogate z vitaminom C, najboljše pa je, da zavirajo apetit.

7. Ingver


Ingver ima močne antibakterijske in antivirusne učinke in vas varuje pred prehladi in drugimi okužbami. Ingver tudi čisti kri, aktivira prebavni sistem. Mnogi nutricisti predlagajo, da je najbolje žvečiti surov ingver, ali pa ga popiti naribanega in pomešanega z vodo in limoninim sokom.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani