Interaktivni dodatki:






Datum: 30. MAR 24 - DOBRO JE VEDETI

Barvita velikonočna jajca

Izdelava pisank je zabava za vso družino, svetujemo pa vam, da letos uporabite naravne materiale. Tako bodo rezultati lepši in unikatni.

Velika noč je eden od praznikov, ko se zbere cela družina. In to običajno na nedeljskem zajtrku. Zato je pomembno, da s pripravami pričnemo pravočasno. Običajno dan prej. Za veliko noč je značilno barvanje jajc, ki je lahko prijetno družinsko opravilo. Vsak družinski član lahko izrazi svojo kreativnost, zato je ta praznik tako poseben. Še posebej veseli so otroci. Tu pa lahko nastopi problem: industrijske barve so lahko škodljive, ali pa zelo drage.

Zato je veliko bolje uporabljati naravne načine barvanja. Pa še jajčka bodo bolj unikatna in posebna.

Najprej se ozrite po svojem zeliščnem vrtu, saj so lahko vsa zelenjava, zelišča, čaji in celo sadje tudi barvila. Svetujemo vam, da 2 litra vode z izbranimi zelišči kuhate vsaj 1 uro. Pri tem je pomembno vpliva tudi dolžina kuhanja jajca, saj s tem sami odločite za intenzivnost barv (za trdo kuhano jajce ga morate kuhati vsaj 10 minut). Če dodate obarvani vodi še žlico olja, bodo vaša jajca dobila izrazit sijaj.


Kako doseči barvne odtenke?

Rdečo barvo in vse odtenke vijolične dobimo, če jajca kuhamo v juhi rdeče pese.

Rumeno barvo dobimo, če jajca kuhamo s korenčkom, namesto vode pa uporabimo pivo.

Najbolj izrazito zeleno barvo boste dobili s špinačo.

Izredno zanimive rjave odtenke dobite s črnim čajem in čebulo, še bolje pa je, če jajca zavežete v najlonsko nogavico v katero daste še peteršilj, ki ustvari značilne vzorce na jajčni lupini.


Za konec pa še nasvet: jajca, ki jih po kuhanju na hitro ohladimo v hladni vodi, se lažje lupijo. Ob hitri ohladitvi beljak delno koagulira, pa se zato pretrgajo vezi z lupino. Lažje se lupijo tudi starejša jajca, zato ni problem, če pisanke začnete delat že danes, pojeste pa jih v nedeljo in ponedeljek.

Če so jajca sveža, lahko kuhana počakajo tudi do teden dni.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani