Če ne veste, kaj jesti za večerjo, da bi bilo hitro, zdravo in, da ne bi redilo, si pripravite češnjeve paradižnike s česnom. O zdravilnih učinkih česna si lahko preberete v prispevku Zdravljenje s česnom brez vonja, o koristnosti pečenega paradižnika pa najdete več v prispevku Zakaj je (nekatera) kuhana hrana bolj zdrava. Če oboje združimo, je jasno, da dobimo obrok poln zdravja.
Sestavine:
- 2 grozda češnjevega paradižnika
- 6 strokov mletega česna (lahko ga tudi na fino nasekljate)
- 2 žlici olivnega olja
- ščepec soli
- poper
Paradižnike narežite na pol. Posodo segrejte na 190 stopinj Celzija. Vanjo dajte olje in narezan paradižnik, česen, sol in poper in venomer mešajte. Pecite 20 do 25 minut, da postanejo paradižniki mehki, jed pa dobi izrazit vonj.
Nekateri to jedo samostojno z rezino kruha, prepečencem ali krekreji. Za druge je to najljubši dodatek k testeninam in picam. Tretji pa imajo česnov paradižnik radi poleg piščančjih prsi.
A preden pečen paradižnik dodajate k drugim jedem, ga poskusite samostojno. Tako ima najboljši okus in je tudi najbolj zdrav.