Interaktivni dodatki:






Datum: 6. FEB 24 - ZDRAVJE, LEPOTA

Zakaj toliko skrivnosti okoli vitamina B17?

Ali ste vedeli, da je vitamin B17 oziroma amigdalin v ZDA prepovedan? Eni pravijo zato, ker spodkopava dobiček farmacevtom, drugi pa zato, ker je nevaren.

Ameriški književnik in publicist Edward Griffin je tri leta iskal zdravilo proti raku, nato pa vse svoje izsledke objavil v knjigi Svet brez raka (World Without Cancer). Seveda je knjiga postala svetovna uspešnica, ključno Griffinovo odkritje pa je vitamin B17.

Vitamin B17 v resnici ni vitamin. Nekateri mu pravijo tudi amigdalin, ali laetril. Največ ga najdemo v koščicah (zlasti mareličnih in jabolčnih), malo manj pa ga je tudi v breskvah, slivah, višnjah in proseni kaši. Problem vitamina B17 pa je cianid, ki je lahko v velikih odmerkih celo smrtonosen.

Griffin je celo knjigo posvetil B17 in z nekaj zelo prepričljivimi argumenti razvil farmacevtsko zgodbo zarote. Razlaga, da je B17 sestavljen iz dveh molekul sladkorja, ene cianida in ene benzaldegida. Ker pa imajo zdrave celice encim rodanez za nevtralizacijo razpadlih sestavin B17, uporabijo cianid za sintezo z vitaminom B12, ki pa je pomemben za uravnavanje hemoglobina. Odvečna količina se izloči iz urina.

Griffin v svojih delih opisuje tudi življenje plemena Hunza pod Himalajo, kjer mnogi dočakajo tudi po 120 let in več. Prav tako med Eskimi, ki niso nikdar okusili slasti zahodnjaške kulture, ni malignih obolenj. Oboji jedo hrano bogato z B17.

Motiv

Kaj je Griffinov motiv, da potuje po svetu in širi zavedanje o B17?

V prvi vrsti promovira svoje knjigo in živi od plačanih predavanj. In teh mu ne manjka. B17 naj bi uspešno zdravil tudi tiste vrste rakov, kjer kemoterapija dosega zgolj 5 % uspešnost, kar je skoraj toliko, kot zadetek na lotu - čisto naključje.

Seveda moramo razumeti tudi farmacevte, ki se že več kot pol stoletja trudijo, da se o amigdalu ne bi preveč govorilo, njihov največji argument pa je, da je strupen in še posebej nevaren za nosečnice in otroke. V resnici pa s citostatiki in kemoterapevtiki služijo milijarde dolarjev.

Ali ima samooklicani zdravilec raka prav, ali pa je to še en primer zlobne farmacevtske industrije?

Na straneh Vem, kaj jem smo doslej že nekajkrat pisali o čudežnih zdravilih proti raku. Spomnite se zgodbe Oče, ki je svojo hčer zdravil s petrolejem. Potem je tu preprost nasvet Laneno olje in skuta, ki prav tako pomaga zdraviti rake vseh vrst. O petih čudežnih naravnih zdravilih smo pisali v prispevku Preveč razširjena zdravila proti raku. Potem je tu izredno protirakasto učinkovit dvojec Za kaj sta dobra kurkuma in cvetača ter Recept 100-krat močnejši od kemoterapije. Največ prahu pa je dvignila zgodba o pelinu Ozdravi raka v 16 urah ...

Kaj od tega resnično deluje?

Univerzalnega zdravila ni. Poznamo le uradna in alternativna zdravila. Žal je svet prišel tako daleč, da zagovorniki enih zdravil nočejo niti slišati za nasprotno stran, ljudje pa smo še bolj zbegani, ker ni jasne razmejitve, čigavo mnenje je v svetu znanosti še kredibilno.

So res vsi zdravniki in vsi raziskovalci podkupljeni?

Vse skupaj se je začelo leta 1952 z odkritjem biokemika Ernsta Krebsa. Odkril je snov nitrilosil laetril, ki jo je poimenoval vitamin B12, in že takoj verjel, da je odkril zdravilo proti raku. Krebs je trdil, da rak nastane, ker nam v telesu začne primanjkovati omenjenega vitamina, kar povzroči neravnotežje metabolizma, zmanjša imunost, vse to pa so ugodni pogoji za nastanek kancerogenih elementov.

Poleg tega je z industrijsko pridelano hrano človek iz svoje vsakodnevne prehrane pregnal mnoge vitamine rastlinskega izvora.

Znanstvenih dokazov, da B17 zdravi raka ni, pa tudi vpliv kemoterapije še ni povsem dokazan. Sicer lahko v kratkem pričakujemo prve kemoterapevteke z markerji, ki bi napadali samo rakaste celice določene vrste, a ta zdravila so še vedno v fazi testiranja.

Kdaj je preveč?

Kakšna je optimalna količina mareličnih koščic, da se ne bi zastrupili s cianidom? Nutricisti v primeru preventive priporočajo, da pojeste toliko mareličnih koščic, kot lahko pojeste marelic (5 do 7).

Bolniki z že razpredenimi metastazami in razvitim rakom, lahko pojedo 3 do 5 koščic vsako uro, a nikakor ne več kot 35 na dan.

Obstaja celo okviren izračun, da svojo telesno težo delite s 4,5, pa boste dobili maksimalno dovoljeno število koščic.

Kaj izbrati?

Če ste pred dilemo, ali sprejeti kemoterapijo, ali poskusiti z alternativnimi metodami, je odgovor najbrž: oboje, vendar zmerno. Če pa vas vitamin B17 zanima preventivno, vam nekaj koščic zagotovo ne bo škodovalo. Najpomembneje pri tem pa je, da imate izbiro.

Na seznam zdravil proti raku pa le pripišite še vitamin B17.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani