Interaktivni dodatki:


Danes poznalo več kot 30 vrst peteršilja.
Danes poznalo več kot 30 vrst peteršilja. (BBC)



Datum: 26. APR 22 - ZDRAVJE, LEPOTA

Odkrijte najpomembnejše superživilo z vrta: peteršilj

Niso vsa superživila iz oddaljenih krajev. Peteršilj raste na vsakem vrtu, je poceni, enostaven za pridelavo in pripravo, poleg tega pa je še zelo-zelo zdravilen. Le poznamo ga ne dovolj!

Zgodba peteršilja sega v mlado kameno dobo. Ni znano, ali so ga uporabljali kot dodatek k hrani, ali pa so ga žvečili in uporabljali za odpravljanje drugih nevšečnosti. Še danes ponekod najdemo divji peteršilj, ki ima zaradi svoje trdoživosti še več koristnih elementov.

Rimski gladiatorji so ga jedli pred vsakim bojem, ker so verjeli, da jim daje moč. Ker so ga uporabljali kot abortiv, je bil v času inkvizicije prepovedan. Na drugi strani pa je Karel Veliki na seznama zelišč, ki so jih morali gojiti v samostanih, uvrstil tudi peteršilj. Ta seznam so spoštovali tudi menihi v naših krajih. V 60. letih prejšnjega stoletja so peteršilj kadili namesto konoplje, vendar niso nikdar dokazali, ali eterično olje resnično povzroča halucinacije.

Nobeno drugo zelišče nima tako pestre zgodovine, razlog za to pa se skriva v zakladu zdravilnih substanc, ki se skrivajo v zelenih listih.

15 gramov peteršilja vsebuje več antioksidantov, kot dve jabolki. 10 gramov peteršilja vsebuje celodnevno količino železa, mangana, kalcija, magnezija ter vitaminov A, E, C in B1. Šopek peteršilja ima več vitamina C, kot pol kilograma pomaranč.

Peteršilj spada med dišavnice, ki izboljšujejo koncentracijo in stimulirajo delovanje možganov. Zaradi peteršilja boste imeli boljši spomin.

Peteršilj je najbolj poznan kot diuretik, saj pomaga pri odvajanju vode iz telesa. Spodbuja izločanje prebavnih sokov, čisti kri, odpravlja slabokrvnost, zelo učinkovit je tudi pri izločanju sečne kisline, zato je uporaben pri zdravljenju revme in putike, koristen pa je tudi za živčevje, saj pomirja in izboljšuje razpoloženje.

Peteršilj zelo uspešno odstranjuje temne madeže na koži (pigmentne lise), ki lahko nastanejo zaradi preveč sončenja, ali kakšnih drugih nepravilnosti na koži. Vsebuje veliko vitamina A in C. V kozmetiki so naravne maskare in toniki za nego obraza pogosto narejeni prav na osnovi peteršilja.

Peteršiljev čaj so v starih časih uporabljali za zbijanje vročine, čiščenje telesa, za uravnavanje želodčno-črevesnega trakta, pri težavah z ledvicami, odpravi celulita, hujšanju. Ali ste vedeli, da ledvice vsak dan predelajo 180 litrov krvi, pri tem pa izločijo 1,5 do 2 litra seča. Če vam presnova ne deluje pravilno, lahko resno obolite, da o težavah z želodčnimi glivicami ne govorimo.

Petešilj je učinkovit tudi pri boju proti raku. Na dan bi ga morali pojesti 6 gramov, znanstveniki pa si niso enotni, ali raka premaguje antioksidant miristicin, ali limonen. Oba sta namreč močno antikancerogena, pri čemer miristicin deluje kot naravni kemoterapevtik.

Peteršilj prav tako ureja menstrualne težave, odpravlja slab zadah (žvečite surove liste), pomaga pri vetrovih, blaži krče v mišicah, pomaga pri izkašljevanju. Seznam tegob, kjer peteršilj pomaga je izredno dolg.

Zakaj superživilo?

Superiornost peteršilja se kaže tudi v vrtu. kaliti začne že pri 2 stopinjah Celzija, optimalna temperatura za razvoj pa je od 16 do 19 stopinj. Poleg tega je mogoče na enem kvadratnem metru vrta pridelati 1,2 kilograma listov, primerno zaščiten (pozimi v rastlinjakih) pa lahko raste vso leto.

Veste, zakaj je peteršilj že 3000 let nepogrešljiva začimba v kulinariki? Je namreč edina začimba, ki ne prevzame okusa ostalih začimb, četudi ga dodamo povsem na koncu. Še več! peteršilj ostale okuse ojača.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani