Interaktivni dodatki:


(Guardian)



Datum: 18. DEC 23 - DOBRO JE VEDETI

Piti in ostati trezen

Kako ostati trezen kljub obilnemu pitju alkohola? To niso nasveti samo za silvestrske zabave ...

Objavljamo nekaj nasvetov, kako zmanjšati vpliv alkohola. Kako ti nasveti delujejo, je odvisno predvsem od vašega organizma, kot tudi ni vseeno, kakšno pivsko kondicijo imate. Vseeno pa je vredno poskusiti.

  • 1. Pred alkoholno predoziranim pivskim pohodom pojejte vrečko suhega kvasa za peko. Če ga ne morete pojesti samega, ga zmešajte z jogurtom. Kvas namreč vsebuje encim alkoholne dehidrogeneze, ki alkohol razgradi na dele ogljika, vodika in kisika. To je običajno naloga jeter, a pri velikih količinah pijače so jetra najbolj obremenjen del telesa.

  • 2. Alkohol povzroča dehidracijo, zato na vsak kozarec vina, spijte dva kozarca vode. Bolj bo alkohol razredčen, manj posledic boste čutili isti in tudi naslednji dan. Veliko popitega alkohola pomeni tudi močnega mačka naslednji dan.

  • 3. Ne mešajte pijač. Odločite se za eno vrsto (pivo, vino, celo koktailov ne mešajte) in vztrajajte pri njej celo noč. Upoštevajte še nasvet, da naj bo pijača čim manj sladka, ker to samo še poveča vpliv alkohola na vaše telo.

  • 4. Alkoholne pijače z mehurčki (gazirane pijače, koktaili) običajno prej učinkujejo. Ogljikov dioksid pospeši prehajanje alkohola v kri, kar pomeni, da boste prej izgubili tla pod nogami.

  • 5. Star nasvet pravi, da morate med pitjem veliko jesti. Pitja na tešče se še posebej izogibajte, ker boste zaradi tega hitreje pijani, poleg tega pa si lahko še poškodujete želodec. Hrana namreč ublaži in upočasni prehajanje alkohola v kriv in srce. Jejte predvsem hrano z visoko vsebnostjo beljakovin (jajca, sir, oreščki).

  • 6. Če ste gostitelj, pa ne bi radi, da se gostje prehitro opijejo, poskusite z naslednjim nasvetom. Nekaterim pomaga sončnično olje. Dve žlici sončničnega olja, ali kos kruha namočen vanj, lahko zmanjša vpliv alkohola. Poleg kruha namočenega v olje ponudite zraven še veliko kislih kumaric.

Priporočamo vam še, da si preberete Obvezno po prekrokani noči in Kako Rusi premagujejo mačka.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani