Interaktivni dodatki:






Datum: 6. DEC 21 - DOBRO JE VEDETI

Svetovni prvak v improvizaciji je cvetača

Cvetača se lahko uporabi, kot dodatek k zelenjavni juhi, ocvrta je lahko samostojna jed, zmleta nadomesti riž, testenine, celo pšenico ...

Cvetača velja za izredno zdravo in hvaležno zelenjavo. Hvaležno predvsem zaradi tega, ker je iz nje mogoče narediti množico okusnih jedi, ki so všeč tudi zapriseženim mesojedcem (oglejte si primera Rižota iz cvetače in Cvetača zamaskirana v krompir). Cvetača se v naših krajih goji šele od 12. stoletja, sicer pa je po zgradbi in zdravilnih učinkih podobna brokoliju.

1. Cvetača ne vsebuje maščob in natrija, zato je dobra za vsesplošno delovanje organizma, še najbolj učinkovita pa je pri razvoju rakastih celic. Nekateri verjamejo, da je s cvetačo mogoče ozdraviti raka, saj vsebuje veliko antioksidantov.

2. Cvetača vsebuje veliko vitaminov. Največ je vitaminov B1, B2, B3, B5, B6 in B9. Poleg tega ima cvetača veliko mineralov in še kopico drugih koristnih fitokemikalij. Je dober vir vlaknin, proteinov, fosforja, kalija in ima veliko vitamina C. Prav zaradi tega jo priporočajo vsem, ki imajo težave s kostmi. 100 gramov cvetače ima samo 104 J (25 kalorij).

3. Pomaga pri artritisu, sladkorni, srčnih in žilnih boleznih. Cvetača vsebuje veliko vitamina K in omega-3 maščobnih kislin, kar med drugim izboljšuje prekrvavitev.

4. Naravna detoksikacija. Glukozinolati, ki jih je v cvetači največ med vso zelenjavo, povzročijo samoočiščenje telesa - naravna detoksikacija. To ima zelo močan preventivni učinek, kar pomeni, da bi starejši morali pojesti veliko več cvetače, kot je sedaj.

5. V cvetači najdemo tudi alicin, ki preprečuje možganske in srčne kapi. V kombinaciji s selenom in vitaminom C krepi imunski sistem in uravnava nivo holesterola v krvi.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani