Interaktivni dodatki:






Datum: 7. DEC 21 - ZANIMIVOSTI

Ste že pili čaj s soljo?

Smo pred vrati nove sezone pitja čaja, saj ljudje verjamemo, da se za vsako bolezen najde zdravilo (beri: čaj). Vendar pa, ste vedeli, da je učinek večji, če čaju dodate ščepec soli?

Ko nas boli grlo, pijemo čaj. Ko se slabo počutimo, pijemo čaj. Ko imamo prebavne motnje, pijemo čaj ... Čaj je tako univerzalen napitek, da ga vedno smatramo kot na pol zdravilo. Kar tudi je, če le ni preveč vroč (v tem primeru se večina vitaminov izgubi), preveč hladen (prav tako določeni minerali ne učinkujejo tako, kot bi morali), ali pa ga preveč sladkamo (najpogostejša napaka s katero uničimo vse zdravilne učinke).

Če želimo, da bo čaj res učinkoval, kot mora, se najprej izogibajte sladkorju. Za sladkanje raje uporabite med, ali agavin in javorjev sirup.

Če pa čaju dodamo ščepec soli, bo sol povzročila, da bo napitek deloval blago dehidracijsko, kar pomeni, da bo "umazane" tekočine vezal nase in jih nadomeščal z novimi in svežimi vitamini. Paziti morate le, da ne pretiravate s soljo, saj slanega okusa skoraj ne smete čutiti.

Slani čaj se tudi v uradni medicini pogosto uporablja pri preprečevanju driske in umirjanju želodčnih težav, zapomnite pa si, da je v času, ko smo bolni, dobro popiti 2 do 2,5 litra čaja, sicer pa je priporočljivo popiti 3 do 5 skodelic na dan.

In še zanimivost iz leta 1886, ko je coca-cola še veljala za zdravilo. Zaradi ekstrakta konoplje in veliko soli v originalni kolini recepturi (ne smemo pozabiti, da je takrat sol močno primanjkovala - sol je gaziranim pijačam dodana, da povzroča dehidracijo in še večjo žejo), je bil temen napitek res zdravilen. Tudi zato, ker so coca-colo ljudje pili zgolj izjemoma.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani