Interaktivni dodatki:






Datum: 26. JUL 22 - DOBRO JE VEDETI

Sirup pred katerim med zardi od sramu

Javorjev sirup je velik hit v Kanadi in ZDA, je nepogrešljiv dodatek k dietam, naravno sladilo, neusahljiv vir zdravja in mineralov, pri nas pa skoraj neznan ...

Javor je pravi eliksir zdravega življenja in ima redko kombinacijo sladkobe in izredne hranljivosti. Velika žlica sirupa (približno 7 gramov) ima 71 J (17 kalorij), 33% magnezija 3,6 % cinka, je 60 % bolj sladek od sladkorja in vsebuje kar 54 različnih vrst antioksidantov od katerih je 5 takih, ki jih ni mogoče najti v nobenem drugem živilu in katerih zdravilne učinke znanost šele odkriva. Doslej je znano, da javorjev sirup pomaga pri boju proti raku, sladkorni, bakterijskim okužbam, še najbolj pa pri boleznih jeter in imunskega sistema.

Iz Evrope v ZDA, nazaj pa ne

Tako kot pri večini stvareh, se je zgodba začela v Evropi v 17. in 18. stoletju. V nekaterih predelih Velike Britanije in Francije je bila proizvodnja sirupa zelo razvita in so predstavljali glavno konkurenco čebelarjem. V tistem času sta bila javor in med glavni sladili.

Znanje o pridobivanju sirupa so priseljenci v Ameriko razširili še na nov kontinent, zlata javorjeva tekočina pa je kmalu postala pomemben vir zaslužka tamkajšnjim Indijancem. Danes Kanada proizvede 80 % svetovne proizvodnje sirupa, porabi pa vsega 20 %. Preostalih 70 % porabijo Američani, poraba drugod po svetu pa je nerazumljivo nizka.


Da javorjev sirup po Evropi ni bolj zastopan, so posredno "krivi" predvsem čebelarji, ki so v sirupu videli konkurenco čebeljim proizvodom. Med tem, ko o čebeljih proizvodih vemo razmeroma veliko, so resne raziskave o vplivu javorja na zdravje začeli izvajati šele pred nekaj leti. Japonci so denimo šele leta 2011 potrdili, da je javor bolj zdrav od sladkorja in medu. Evropski nutricistični centri doslej priznavajo le zdravilen učinek na jetra. Z raziskavami so dokazali, da se je 12 bolnikom od skupine 25 zdravje jeter v dobrem tednu močno izboljšalo samo z uživanje dveh žlic javorja na dan (lahko tudi kot sladilo na palačinkah in krofih).

Čistoča ...

Obstaja pa še ena težava. Cene sirupa so v primerjavi z ZDA po Evropi nerazumno visoke. Kadar najdete javorjev sirup po dostopni ceni, se lahko zgodi, da gre v resnici za koruzni sirup pri katerem so obdržali samo aromo. Centri za varstvo potrošnikov že nekaj let opozarjajo, da bi morala biti zakonodaja na tem področju bolj jasna, ne pa, da je dovoljen le odstotek originalne sestavine, da se proizvodu reče javorjev sirup.


Za konec pa še ključno vprašanje: kdo je bolj zdrav - med ali javorjev sirup?

Že samo dejstvo, da vam noben resen raziskovalec na to vprašanje ne bo mogel odgovoriti, dokazuje, da sta obe živili zelo zdravi. Vas pa zna presenetiti odgovor kakšnega naprednega Japonca, ki bo samo zamahnil z roko in dejal, da je najbolj zdravo naravno živilo na svetu sirup agave.



Sirup pred katerim med zardi od sramu
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
hrana
 
javorjev sirup
 
med
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani