Interaktivni dodatki:






Datum: 26. MAJ 23 - DOBRO JE VEDETI

Kako hrani zmanjšati energijsko vrednost?

Bi radi shujšali? Čez dan pojeste preveč energijsko vredne hrane in se ne bil radi odpovedali vaši najljubši hrani? Imamo nekaj nasvetov za vas, kako se znebiti kalorij ...

Jabolčna čežana namesto olja
Ko pripravljate testo, morate dodati olje in maslo, kar jedem povečuje energijsko vrednost. Vendar pa lahko namesto tega poiščete alternative, ko je denimo jabolčna čežana. Jabolka namreč kuhajte v vodi. Dodajte malo sladkorja, limonin sok, cimet, vse skupaj pa pustite, da vre približno pol ure. Nato zmes pregnetete s paličnim mešalnikom, zapakirajte v vakuumsko zaprte vrečke in dajte v hladilnik. Taka čežana bo povsem enakovredno zamenjala maslo, količina zaužite energije pa je lahko tudi do 10-krat nižja!

Temna, ne-mleta moka namesto bele
Bela moka redi, poleg tega pa povzroča nemalo zdravstvenih težav. Če pri kuhi uporabljate belo moko, vam svetujemo, da jo čim prej zamenjate s temno, po možnosti ne mleto. Seveda vsi recepti niso primerni za tovrstno zamenjavo, pa boste zato morali malo eksperimentirati. Če vam bo uspelo tretjino moke zamenjati s temno in morda uporabiti še malo ne-mletih zrn, boste za prav toliko zmanjšali energijsko vrednost, kar pa tudi ni slabo.
Še to ... Temna moka ima bistveno več vlaknin, mineralov in vitaminov.

Med in suho sadje namesto sladkorja
Sladkor je rak rana sodobne prehrane. Beli sladkor pa še bolj! Če je le mogoče, uporabljajte čim manj sladkorja, namesto belega strupa pa lahko uporabite med. Še bolje je uporabljati ječmenov ali rženi slad. Zelo dobrodošlo je suho sadje. Rozine, posušene marelice, fige, slive imajo poleg visoke stopnje naravnega sladkorja še ogromno vitaminov, mineralov, vlaknin ...


Rožiči namesto čokolade
Ste vedeli, da so rožiči po okusu, barvi in strukturi zelo podobni čokoladi, vendar veliko bolj zdravi? Poleg tega čokolada vsako jed pogreni, pa ji morate zato dodati ogromno sladkorja, rožiči pa so že v osnovi bolj sladki. Upoštevajte le to,da je za enako količino čokolade potrebna dvojna količina rožičev.

Mandljevo namesto kravjega mleka
O škodljivosti kravjega mleka smo že pisali, tokrat pa še enkrat izpostavljamo le mandljevo mleko, ki nima zasičenih maščobnih kislin, nima holesterola, ima pa veliko omega 3 in omega 6 maščob, veliko magnezija, kalcija, vitamina E in je zagotovo najboljša zamenjava za kravje mleko. Pri nekaterih receptih celo boljša od originala.



Kako hrani zmanjšati energijsko vrednost?
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
hrana
 
dieta
 
hujšanje
 
kalorije
 
energija
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani