Interaktivni dodatki:






Datum: 4. MAJ 14 - POJMOVNIK

Fluor

Fluor ima sposobnost spremeniti presnovo celic tako, da ovira delovanje nekaterih encimov, a velik del industrije še vedno verjame v njegove zdravilne učinke - zaradi zaslužka, seveda ...

Fluor je mikroelement, ki se v organizmu kot fluorid (anion) vgrajuje v trda tkiva zob in kosti. Nahaja se v številnih mineralih v zemeljski skorji, pogosto pa ga uporablja težka industrija (tovarne aluminija, jekla, je tudi pesticid in pogost element pri proizvodnji steklene volne, opeke, keramike).

Glavni vir vnosa je voda, v krajih blizu premogovnikov pa tudi zrak. Predvsem v zobozdravstvu so menja, da fluor ugodno vpliva na trdnost zobne sklenine (povečuje odpornost proti kislinam), druge raziskave pa dokazujejo njegovo škodljivost.

Fluor so prvič uporabili kot bojni strup med prvo svetovno vojno, kasneje pa so ga dajali tudi zapornikom, ker deluje tudi kot antidepresiv, povečuje otopelost. Obstajajo celo teorije o vladnih zarotah, da naj bi države s fluorizacijo vode pomirjale množice, v zadnjem času pa vse več raziskav dokazuje njegovo škodljivost v plastenkah. Vpliva na delovanje žlez, pospešuje razvoj rakastih obolenj, zmanjšuje IQ ...

Kaj od tega je res, bo pokazal čas (veliko raziskav si nasprotuje), vsekakor pa je dobro vedeti, da je v tubi zobne paste dovolj fluora, da lahko ubije otroka.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
fluor
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani