Interaktivni dodatki:


Datum: 8. SEP 23 - DOBRO JE VEDETI

Vsako leto zaradi tega umre na tisoče ljudi, a če bi jedli slive ...

Skoraj neverjetno je do kakšnih rezultatov so se dokopali raziskovalci: samo 6 sliv na dan že po treh tednih naredi v telesu pravi rokenrol!

Nemški raziskovalci iz Univerze v Berlinu so raziskovali učinek sliv na zdravje. Rezultati so vse presenetili. Slive so namreč preprečevale bolezni kosti, zmanjšujejo slab holesterol, preprečujejo raka na debelem črevesu ...

Slive so čudovito, a na žalost pogosto spregledano sadje, čeprav že dolgo vemo, kako zdrave so (Super sadje, ki se zdi preveč navadno, da bi mu posvečali pozornost). Zanimiv je tudi prispevek o pomanjkanju železa in predvsem vitamina B12 (Zakaj moramo biti pozorni na pomanjkanje železa), ali pa sadje, ki premaguje ogljikove hidrate.

Slive so zares neverjetne.

Berlinska raziskava je pokazala naslednje:

  • Slive vsebujejo veliko polifenolov, ki so izredno močni antioksidanti. V skupino polifenolov sodijo flavonoidi, izoflavonoidi, flavonolognani, lignani, stilbenoidi, kurkuminoidi in hidrolizabilni tanini. Polifenoli v slivah pomagajo odstraniti pokvarjene možganske celice, kar izboljšuje spomin in druge možganske funkcije. Slive so zelo dobre proti možganskim tumorjem.

  • Slive so nizko energijsko sadje, saj vsebuje 100 gramov samo 125 J (30 kalorij), poleg tega pa so izredno nasitne, zmanjšujejo apetit in izboljšajo prebavo. Naravni slivov sok razstruplja in odstranjuje odvečno maščobno tkivo. Zelo priporočljivo je na tešče popiti skodelico slivovega soka na dan (dovolj je dati 6 sliv v mikser).

  • Slive tudi preprečujejo bolezni srca, čistijo ožilje, izboljšajo prekrvavitev in preprečujejo bolezni žil.

  • Surovo sadje vsebuje izredno veliko zdravih ogljikovih hidratov. To so ogljikovi hidrati, ki dajo telesu energijo, se pa dolgo prebavljajo in zato niso škodljivi (ne spremenijo se v enostaven sladkor, ki bi takoj prešel v kri).

  • Zadnja nemška raziskava je potrdila pozitiven vpliv sliv na diabetes, ledvice, kosti in daljšo življenjsko dobo.
Sedaj, ko je sezona sliv, je priporočljivo pojesti vsa 3 slive (lahko tudi 6) na dan. Poskusite pri tem vztrajati čim dlje. To vsestransko dobro vpliva na celotno zdravstveno sliko. Nevarnosti za bolezni srca, ožilja, težave s sklepi in kostmi se zmanjšajo celo za 40 odstotkov!

Za konec pa še anekdota ... Leta 1905 je nek kalifornijski lastnik velike plantaže sliv želel narediti eksperiment. Več mesecev je dresiral opice, da bi mu pomagale pri nabiranju. Zavedal se je, da imajo opice izredno rade slive, a je računal na to, da se jih bodo enkrat prenajedle, potem pa bo imel poceni delovno silo.

500 opic nabiralk se je že prvi dan tako najedlo sliv, da so obnemogle obležale na tleh.

Živali že vedo, kaj je dobro in zdravo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani