Interaktivni dodatki:


Datum: 7. SEP 23 - ZDRAVJE, LEPOTA

Je mak zdravilen? Bolj, kot si mislite!

Za mak velja, da je odličen vir kalcija, ogljikovih hidratov in energije, a njegova največja prednost je vsebnost nenasičenih maščobnih kislin, ki jih ne najdemo nikjer drugje.

Makova semena nekateri pogosto uporabljajo pri kuhanju, poznane so makove štručke, pa raznovrstno pecivo ... Le malokdo pa ve, da imajo makova semena izjemno pozitivne učinke na zdravje, celjenje ran, zelo uspešna pa so pri celi vrsti različnih bolezni.

1. Zmanjšuje možnost srčnih napadov


Mak ima visoko vsebnost linolne kisline, ki spada med omega-6 maščobne kisline in spodbuja zdravje in moč v vašem telesu. Mak zato zelo učinkovito ščiti srce pred celo vrsto kardiovaskularnih bolezni. Možnost srčnega napada se več kot za polovico zmanjša.

2. Preprečuje raka na dojki


Olje iz makovih semen vsebujejo veliko oleinske kisline, ki se je izkazala za učinkovitega preprečevalca in zaviralca raka na dojkah.

3. Zdravi živčne bolezni


Mak pomirja in blaži vse tipe živčnih motenj. Vsebuje manjše količine alkaloidov, ki vplivajo na občutek tesnobe in stresa, poleg tega pa ima sproščujoč učinek na možganske valove. Za nameček pa še krepi imunski sistem.

4. Pomaga pri prebavi


Nepravilna prebava in počasen metabolizem sta glavna dejavnika mnogih kroničnih bolezni. Za makova semena je znano, da normaliziraj prebavo in povečujejo hitrost presnove, zbijajo vročino, uravnavajo kislost, blažijo bolečine v želodcu, delujejo proti zaprtju in sindromu razdražljivega črevesja. Poleg tega mak poživlja črevesje, jetra in spodbuja zdrav prebavni sistem. Priporočljivo ga je jesti tudi, če nimate težav s prebavo.

5. Mak za nosečnice


Velike količine kalcija in zdravih ogljikovih hidratov so glavni razlog, zakaj so makova semena še posebej priporočljiva za nosečnice in vse matere, ki dojijo. Zaradi kalcija je mleko okusnejše in bolj zdravo.

6. Proti motnjam spanja


Fino zmleta makova zrnca raztopljena v kozarcu vode so najboljše naravno zdravilo za trden in sproščujoč spanec. Ta nasvet svojim pacientom svetuje tudi veliko zdravnikov. Seveda je najbolje, če si makovo moko sproti pripravljate, ker ima tako največ arome, pa tudi mineralnih snovi.

7. Makovo olje proti raku


Makovo olje vsebuje veliko mononenasičenih maščobnih kislin, ki zelo učinkovito in selektivno uničujejo rakave celice. To zdravilno lastnost priznava tudi uradna medicina.

8. Proti astmi in kašlju


Ker ima mak močne protivnetne lastnosti, blaži tudi intenzivne simptome težav z dihali. Zelo učinkovit je pri pogostih napadih astme, bolečem kašlju, piskajočem zvoku v prsih, oslovskem kašlju ... Dovolj je, da pojeste pol makove žličke zjutraj, da se vrlo in pljuča pomirijo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
prebava
 
rak
 
astma
 
kašelj
 
srce
 
spanec
 
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani