Interaktivni dodatki:


Datum: 1. JUN 23 - DOBRO JE VEDETI

20 najbolj uporabnih živil na svetu

Katere stvari ne smejo nikdar manjkati v hladilniku? Objavljamo seznam najbolj hranljivih in zdravih živil ...

1. Jabolka
So polne vitaminov, mineralov in antioksidantov, poleg tega pa jih lahko vedno vzamemo s sabo in so najbolj koristen hiter prigrizek.

2. Avokado
Od druge zelenjave se loči po tem, da vsebuje 77 % zdravih maščob.

3. Banane
Banane so najbolj priljubljeno sadje na svetu (jagode so jagodičevje in ne sadje) in so najboljši vir kalija, vlaknin in vitamina B6.

4. Borovnice
Med vsemi živili imajo največ antioksidantov, koristi borovnic pa so vsestranske.

5. Pomaranče
Citrusi so pri nas glavni vir vitamina C, imajo pa tudi veliko vlaknin in antioksidantov.

6. Jagode
Imajo malo ogljikovih hidratov in malo energije, veliko vitamina C in mangana.

7. Šparglji
Imajo pester nabor vitaminov, mikro- in makro-hranil (cink, kalij, magnezij, železo) ter malo ogljikovih hidratov in kalorij.


8. Paprika
Sveža paprika spada med najbolj zdravo, sladko in hranljivo zelenjavo. Ima veliko vitamina C in antioksidantov.

9. Brokoli
Ima veliko beljakovin, vlaknin in vitaminov K in C. Najboljši so sveži, pa tudi zamrznjeni.

10. Korenje
Korenje je glavni vir karotena, ki je bistven za rast zdravih celic, zagotavlja pa zdravo kožo, sluznico in krepi očesni živec.

11. Cvetača
Vsebuje več beljakovin in vitamina C, kot običajno zelje. Ima veliko vitamina A, B, kalcija, fosforja, železa, vlaknin, krepi črevesno mikrofloro in zdravi razjede, raka ...

12. Kumare
Vsebujejo 95 % vode, imajo izredno malo energije, malo maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov. Kumare so prav tako bogat vir vitaminov.

13. Česen
Je najboljše zdravilo proti prehladu. Alicin je eden najmočnejših antioksidantov, ima baktericidne in fungicidne učinke (uničuje glivice).

14. Ohrovt
Vsebuje vse bistvene aminokisline, vitamine, omega-3 maščobne kisline in vlaknine. Med vso zeleno listnato zelenjavo je ohrovt po hranljivosti povsem na vrhu.


15. Čebula
Tako kot česen, ima tudi čebula močne antibakterijske in protivnetne lastnosti. Je bogata z železom in kalijem in ima pozitiven učinek na srce in ožilja. Čebula večino pozitivnih lastnosti ohrani tudi po kuhanju.

16. Paradižnik
Za paradižnik velja večna dilema: ali je to jagodičevje, sadje, ali zelenjava? Ima namreč lastnosti, ki ga uvrščajo v vse tri skupine. Vsekakor pa ima veliko vitaminov skupine B, E in K, med antioksidanti pa je treba najbolj izpostaviti likopen.

17. Krompir
300 gramov krompirja zadovolji dnevno človekovo potrebo po kaliju in fosforju, poleg tega pa velja za eno najbolj priljubljenih in razširjenih živil na svetu.

18. Fižol
Zeleni fižol je zelo bogat z beljakovinami, ima veliko folne kisline, vlaknin, magnezija in kalija. Izboljšuje prebavno, zmanjšuje raven sladkorja v krvi in zmanjšuje tveganja za srčni napad.

19. Riž
Rjavi riž vsebuje veliko vlaknin, vitaminov B1 in magnezija. Pozitivno vpliva na nivo sladkorja v krvi, preprečuje raka na debelem črevesju, želodcu in raka trebušne slinavke.

20. Cimet
Gre za zelo učinkovito sredstvo v boju proti raku, prekomerni teži in vrsti drugih težav. Cimet je bogat z vlakninami, magnezijem in rastlinskimi beljakovinami.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani