Interaktivni dodatki:


(Magic4walls)Datum: 27. APR 24 - ZDRAVJE, LEPOTA

Vsakodnevna hrana s katero se lahko zastrupite

Tisti, ki ste se že kdaj zastrupili s hrano, veste, da to ni prijetna izkušnja ...

Ko pride do zastrupitve, je vedno težko odkriti katera hrana je to povzročila. Zato je pomembno, da veste katera živila so najbolj nevarna in ste pri njej bolj pazljivi.

1. Listnata zelenjava
V to skupino spadajo poleg zelene solate še špinača, zelje, ohrovt, rukola in blitva. Ker gre za same zdrave stvari, večina ni pozorna, da lahko do zastrupitev pride zaradi umazanih rok, če zelenjava ni bila dovolj očiščena, ali pa zaradi kontaminiranega okolja v katerem je rasla. Naj dodamo še to, da ena petina zastrupitev s hrano nastane zaradi prav zaradi listnate zelenjave.

2. Jajca
Čeprav je trik, kako preveriti, ali so jajca sveža, preprost (potopite jih v vodo in, če potone, je ne uporabite), pa v resnici le redki to tudi preverijo. Poleg tega je pri jajcih nevarnost, da so okužena s salmonelo. Zato se izogibajte izdelkom, ki vsebujejo surova jajca. Pri kuhanih je ta nevarnost bistveno manjša.

3. Tuna
Tuna lahko povzroči močno drisko, krče v črevesju in glavobole. Če je bila tuna ulovljena pri temperaturi višji od 15 stopinj Celzija, lahko ribe spustijo strup, ki ga ni mogoče uničiti niti s kuhanjem. Poleg tega je nedovolj kuhana oziroma pečena riba prav tako škodljiva za naše zdravje.

4. Krompir
Olupljen in dobro skuhan krompir ni škodljiv. Če pa jeste surovega in neolupljenega, pa lahko postane nevarnih kar nekaj bakterij: listeria, e.coli, salmonela ... Izogibajte se predvsem zelenih delov krompirja in krompirja v solati, ki prav tako lahko postane nevaren.

5. Sir
Za največ zastrupitev s hrano doma so krivi siri, ki lahko pri nosečnicah celo povzročijo predčasno prekinitev. Če imate stare sire, ki jih niste pravilno shranili, se lahko na njih naberejo bakterije salmonele in listerije.

6. Paradižnik
Paradižnik se lahko zelo hitro okuži, zato ga morate pred uporabo temeljito očistiti, predvsem pa paziti, da ga doma še dodatno ne okužite. Hranite ga na samem, temnem in hladnem mestu. Pred uporabo ga potopite v vodo za vsaj 20 sekund.

7. Jagodičevje
Ko se je leta 1997 cel razred v ZDA okužil s hepatitisom A, je svet pozoren na okužbe z jagodičevjem. Med nevarne sodijo denimo maline iz Čila in Gvatemale, ameriške borovnice pa lahko imajo skrite parazite, ki povzročajo dehidracijo in krče.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani