Interaktivni dodatki:


(TheAtlantic.com)Datum: 4. JAN 24 - ZDRAVJE, LEPOTA

Domači kečap je tudi zdravilo

Kečap je za majonezo drugi najbolj priljubljen in razširjen dodatek k hrani. Je pa veliko bolj zdrav od majoneze, še posebej, če ga naredite sami.

Ali ste vedeli, da je McDonalds lani po celem svetu porabil 120 tisoč ton kečapa? Kečap je namreč zelo priljubljen pri otrocih, mladini in seveda tudi pri starejših. Pravzaprav sploh ni nobenih starostnih skupin, ki ga ne bi imele rade. V zadnjem času, ko se veliko govori o likopenu, ki ga je največ prav v kuhanem paradižniku, postaja kečap eno glavnih orožij v boju proti raku. Kečap je pravi zaklad zdravja. Če je le pravilno narejen.

Mnogi ne marajo kupljenih kečapov, ker imajo industrijski okus po kemikalijah. To je zelo pogost očitek pri cenejših kečapih. Ključno vprašanje zato je, kako prepoznati kvaliteten kečap? Zelo pomembno, da da je na deklaraciji označeno, kakšen paradižnik je uporabljen, ali je kečapu dodan koruzni sirup, glukoza, morda koruzni škrob? So uporabljene gensko spremenjene sestavine?

Nekaj zanimivih dejstev o kečapu, kot tudi zgodovino te priljubljene začimbe (razvil se je iz azijske ribje juhe in nadaljeval kot delavska pijača narejena iz gnilih bana), najdete v prispevku 7 stvari o kečapu, ki jih niste vedeli.

Preprost recept za domači kečap

Narediti svoj kečap sploh ni težko. Tudi recept ni zapleten, pa še svojemu okusu ga lahko prilagajate. Potrebujete naslednje sestavine:

  • 2 dcl paradižnikovega pireja
  • 1/2 skodelice jabolčnega kisa (če vam kislo ni všeč, ga lahko nadomestite tudi z vodo)
  • 1/2 žličke morske ali himalajske soli
  • 1/2 žličke posušenega origana
  • 1/2 žličke zmlete kumine
  • 1/8 žličke popra (lahko tudi več, če vam je ta okus všeč)
  • 1 žlička gorčice v prahu
Priprava:

Vse sestavine dajte v mešalnik in jih dobro premešajte. To je vse.

Doma narejen kečap lahko hranite v hladilniku več tednov, okus pa bo bistveno bolj poln in še bolj zdravo bo, če uporabljate svoj kečap. Poskusite in se prepričajte.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani