Interaktivni dodatki:






Datum: 3. JAN 24 - DOBRO JE VEDETI

Se počutite utrujeno? Poskusite to ...

Če se vaša utrujenost začne zjutraj, takoj, ko vstanete, potem se lahko razlog za to skriva v prehrani. Upoštevajte nekaj nasvetov in preizkusite ...

Če ste utrujeni zvečer, to ni nič narobe. To je lahko posledica trdega dela, pa tudi pomanjkanja kondicije. Če boste vztrajali pri tem tempu, se bo telo odzvalo in se v nekaj dneh privadilo za zahtevnejše razmere.

Bolj skrb vzbujajoča je jutranja utrujenost. Veliko ljudi se namreč že zbudi utrujeno. V tem primeru gre za pomanjkanje energije in nekaterih ključnih elementov za delovanje organizma. Prav zato moramo biti na jutranje znake utrujenosti še posebej pozorni. Upoštevajte te nasvete:


  • Če se zbudite brez energije, pred zajtrkom popijte kozarec vode. Voda je namreč nujna za delovanje organizma, v zimskih mesecih, ko je okrog nas suh zrak, pa je ta problem izrazitejši.

  • Vitamini, minerali in antioksidanti. Priporočeno sadje in zelenjava, ko je bogato z vodo in ima tudi veliko vitaminov in mineralov, so: lubenice, melone, kumare (sveže!), zelje, jogurt ... Če je le mogoče, naj bo to vsak dan sestavni del zajtrka ali dopoldanske malice.

  • Oreščki imajo veliko kvalitetnih beljakovin. Beljakovine so namreč gradniki s katerimi telo nadomešča odmrle celice. Najkvalitetnejše beljakovine najdemo v mandljih, orehih in lešnikih. Poleg dobrih beljakovin so oreščki tudi bogati z vlakninami, vse skupaj pa je pomembno zaradi veliko vitamina B in magnezija, ki pomaga pri mišični utrujenosti.

  • Jajca imajo vse, kar človek potrebuje čez dan. No, skoraj vse. Jajcem namreč manjka vitamin C in železo. Načeloma velja pravilo, da je za vsakih 20 kilogramov teže priporočljivo pojesti eno jajce na dan, če pa k jutranji omleti dodate še špinačo, boste dobili veliko vitamina C, predvsem pa železa. Pomanjkanje železa je namreč pogost pojav, ki spremlja utrujenost.

  • Smuti in cvetni prah. Če boste zmešali sadje in zelenjavo (predvsem zeleno-listnto) boste dobili napitek, ki vam bo dal dovolj energije za čez dan. Če je smuti zelene barve, ima veliko flavonoidov, če je rdeč, ima veliko antioksidantov. Za energijo v organizmu je odgovoren predvsem rutin, ki spada med naravne flavonoide in antioksidante. Rutin najdemo v cvetnem prahu, ki vsebuje bogat arzenal najrazličnejših mineralov, največ rutina pa najdemo v svežih listih in cvetovih ajde (mnogi homeopati iz nje delajo zdravila). Veliko rutina najdemo še v marelicah, češnjah, slivah, šipku in malinah, ni pa ga v rižu in pšenici (tem živilom se za zajtrk raje ognite).

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani