7 prednosti jabolčnega kisa z medom, ingverjem in kurkumo
 | 
NASVET DNEVA: Čaj in kava sta težje prebavljiva, če ju uživamo ob obrokih.

Interaktivni dodatki:






Datum: 19. MAJ 22 - DOBRO JE VEDETI

7 prednosti jabolčnega kisa z medom, ingverjem in kurkumo

Nekoč je bila ta mešanica zvezda holističnega zdravljenja v vsakem domu. Nobena zdravstvena omarica ni bila brez tega.

Gre za neverjetno mešanico, ki je sestavljena iz štirih sestavin, pomaga pa pri mnogoterih boleznih. Tudi preventivno.

A začnimo najprej z receptom ...

Sestavine:

  • 1 žlička jabolčnega kisa (najbolje je, če je domač)
  • 1 žlica medu
  • 2 dcl vode
  • 1 žlica kurkume v prahu
  • 1 žlička ingverja (najboljši je sveže nariban, velja pa tudi tisti v prahu)
Priprava:

Vodo najprej zavrite. Ko zavre, dodajte ingver. Pustite vreti nekaj časa, nato odstavite in počakajte, da se ohladi. Dodajte kurkumo, med in jabolčni kis. Dobro premešajte. Za okus lahko dodate nekaj kapljic limone in popijte.

Pazite, ker sta ingver in jabolčni kis lahko izredno močna in vam opečeta grlo. Če (še) niste vajeni tega okusa, dodajte nekaj kock ledu (ali razredčite z vodo).

Zakaj piti to mešanico?

Pomembno je, da si jo pripravite vedno svežo in tudi uporabite sveže sestavine. Pomaga pri naslednjih težavah:

1. Pomaga pri zbijanju apetita
Mnogi to pijejo namesto dopoldanske malice in uporabljajo napitek kot shujševalno sredstvo. Napitek namreč spodbuja sitost in pomaga nadzorovati leptin (hormon sitosti), grelin (hormon lakote) in peptid YY (hormon apetita).

2. Lajša slabosti
Lajša slabosti vseh vrst. Kurkuma in ingver sta namreč starodavni zdravili proti slabosti. Obe spojini lajšata težave z bruhanjem pri nosečnicah in pri bolnikih po kemoterapiji.

3. Razstruplja jetra
Jetra so med najbolj delovnimi organi v našem telesu, zato jih je dobro občasno okrepiti. Jabolčni kis jih pomaga očistiti toksinov, kurkuma pa jih ščiti pred raznimi boleznimi.

4. Izboljša zdravje črevesja
Zdravo črevesje pomeni zdravo telo. Kombinacija kurkume, medu in jabolčnega kisa pomaga vzdrževati bakterijsko ravnovesje. Med in kis sta probiotika in spodbujata rast dobrih in koristnih bakterij.

5. Lajša artritis
Vnetje sklepov ali artritis je pogosta ovira pri starejših, vse bolj pa tudi pri mladih. Razlog je zakisanost telesa, premalo gibanja, premalo vode in nepravilna prehrana (preveč sladkorja, preveč mesa). Na srečo imata kurkuma in ingver močne protivnetne lastnosti in ju zato mnogi primerjajo z ibuprofenom.

6. Bori se proti bakterijam
Protimikrobna zdravila so še posebej uporabna pri črevesnih okužbah. Ta kombinacija poleg tega še krepi imunski sistem.

7. Pomaga proti sladkorni bolezni
Porast sladkorne bolezni je v porastu. Število bolnikov se enormno povečuje tudi med mladimi. Posledice so strahovite: odpoved ledvic, bolezni srca, poškodbe živcev, izguba vida ... Številne študije potrjujejo, da jabolčni kis znižuje raven glukoze v krvi in to kljub vsemu, da je obrok bogat z ogljikovimi hidrati. Med pomaga pri izločanju inzulina in izboljša predelavo glukoze v jetrih. Ingver izboljša občutljivost na inzulin in ščiti celice trebušne slinavke. Kurkuma krepi delovanje trebušne slinavke.

Če povzamemo ... Ta napitek je res vsestransko koristen. Tako preventivno kot kurativno.



Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.




Nalagam ...






Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani