Interaktivni dodatki:


Datum: 23. APR 23 - DOBRO JE VEDETI

Kako povečati absorpcijo vitamina C

Vitamin C je izredno pomemben, a kaj, ko z napačno hrano preprečimo, da bi vstopil v telo. To lahko močno zmanjša moč imunskega sistema!

Vitamina C ni nikdar preveč. Je topen v vodi, zato ga izgubljamo z izločanjem (to ni samo uriniranje, je tudi potenje). Telo venomer izgublja vlago. In prav je tako, ker to pomeni, da naš organizem deluje, hranljive snovi pa krožijo - stare se nadomeščajo z novimi. In kako narediti, da bo naše telo dobilo več vitamina C?

1. Hrane ne kuhajte predolgo
Vitamin C pri temperaturah višjih od 36 stopinj Celzija razpade (poleti to ni nobena posebnost). Na splošno velja, da se je dobro izogibati preveč kuhanim živilom, ali pečenim, ocvrtim ... Pozoren na to moramo biti zlasti pri zeleno-listnati zelenjavi. Prav tako nikar ne lupite jabolk i hrušk, ker je pod lupino največ hranljivih snovi. Seveda pa to ne pomeni, da ih ne smete temeljito oprati!

2. Omejite vnos kofeina
kofein je diuretik, kar pomeni, da telo proizvaja več urina, to pa povzroči tudi več vitamina C, ki gre iz telesa. Ne, da bi bilo s tem kaj narobe, le pozorni bodite na to in poskrbite za novo pošiljko. Kakšna grenivka, ali vsaj pomaranča po kavi vedno dobro dene ...

3. Upravljanje stresa
Kortizol je hormon, ki povečuje stres in lahko upočasni prebavni sistem. S tem tvegate, da hrana ne bo pravilno predelana in morda tudi napačno "skladiščena". Če veste, da imate s tem težave, poskusite dihati globoko in skozi nos, vdih nekaj sekund pridržite, dihajte mirno in počasi. Ko ste v stresu, se absorpcija vitamina C povsem ustavi.

4. Zmanjšajte količino sladkorja
Sladkor slabo vpliva tudi na izkoristek vitamina C. Sladkor med drugim razpada ne glukozo, ki vzpostavi avtocesto do celic, nanj se veže vitamin C, oba skupaj pa izdatno trošita energijo za lasten transport, celicam pa ne ostane nič. Sladkor velja za največjega uničevalca vitamina C! Zato, poleg pomaranč ne jejte nič sladkega - vsaj pol ure po tem ne.Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani