Interaktivni dodatki:


Datum: 21. APR 23 - DOBRO JE VEDETI

Kaj je genska maščoba proti kateri se nima smisla boriti?

Znanstveniki so dokazali, da nekaterih stvari ni mogoče spremeniti: velikost nog, višino in tudi ne kilogramov.

Vsak od nas ima težo zapisano v genih in je taka večina našega življenja. Na žalost se teh stvari ne da spremeniti, vsaj ne na zdrav način. Lahko pa poskrbimo za zdravo aktivno življenje in pazimo, da se po nepotrebnem ne prenajedamo. Vrhnja meja nima omejitev, spodnjo pa definira zdravje.

Zelo pomembno je, da ugotovimo, kolikšna je naša v genih zapisana teža in se ji skušajmo čim bolj približati, nikakor pa je ne preseči!

V raziskavi, ki so jo naredili na Univerzi v Minnesoti v ZDA je sodelovalo 500 ljudi. Analizirali so njihove starše in njihove prehranske navade.

Najbolj nenavaden je bil primer dvojčkov, ki se nista poznala, živela pa sta v različnih krajih. Njuna teža je bila ves čas enaka ne glede na to, kaj sta počela. To je bil za raziskovalce dokaz, da telo aktivno uravnava telesno težo, vseh vplivov na to pa sploh še ne poznamo. Najbolj nenavadno dejstvo, ki ga danes poznamo, je, kako so naši predniki preživeli v času lakote? Vemo, da takrat telo preklopi v varčevalni način in porabi tudi do 70 % manj energije. V takem primeru se zmanjša moč mišic, zmanjša se nam kondicija in celo možgani porabijo 10 % manj energije. Manj kot to , ne gre.

Znanstveniki so med drugim ugotovili, da je zdravo hujšanje res zdravo, če na dan pojeste vsaj 80 % vaše optimalne količine energije. Če boste vztrajali pri tem, vam bo telo samo pokazalo, do kje lahko zdravo hujšate.

Druga zanimiva ugotovitev je, da se boste redili le, če boste pojedli več kot 20 % priporočene dnevne količine energije. To pomeni: ni problem, če enkrat pojeste malo več. Problem nastane, če dlje časa jeste več, kot je primerno.

Eksperiment je pokazal, da 40 % udeležencev je preveč, ali pa sploh ne vedo, koliko bi smeli jesti.

Naravna teža

Znanstveniki zato predlagajo, da se uvede pojem naravne teže. To je teža, ki temelji na višini in obliki postave. Nimamo vsi atletke postave in prav je, da so tudi tu razlike med nami.

Na splošno pa je raziskava pokazala, da poznamo 3 vrste ljudi:

  • Naravno debeli: običajno ne jedo veliko, a so kljub vsemu debeli. To je skoraj zagotovo genski razlog, hkrati pa imajo ti ljudje srečo, ker lahko shujšalo, če premagaj ovire v glavi. Zanje je najpomembnejša proizvodnja leptina, ki sicer zmanjšuje maščobno tkivo, hkrati pa povečuje apetit. Če nepravilno hujšajo, se v resnici redijo. Hm ...

  • Nestabilni: to so tisti, ki močno nihajo v telesni teži, nanje pa vplivajo stres, utrujenost, melanholija, depresija ... Te stvari ne vplivajo samo na nižanje kilogramov, pač pa tudi redijo. Negativna čustva so lahko pri njih celo nevarna.

  • Kronično nezadovoljni: čeprav je njihova teža v mejah "njihove" normale, se s tem nočejo sprijazniti. Taki ljudje se nenehno primerjajo z drugimi, kar ni prav.Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani