Interaktivni dodatki:


Datum: 18. APR 22 - DOBRO JE VEDETI

Kako se je prehranjeval Nikola Tesla in zakaj je to pomembno

Nikola je imel samo 2 obroka, izpuščal pa ni ne zajtrka in ne večerje. Zanj je bilo kosilo odveč.

Nikola Tesla velja za enega največjih umov človeštva. Spremenil je svet, kot ga ni nihče pred njim. Poseben pa je bil tudi v prehrani ...

Čeprav Tesla nikdar ni veliko govoril, pa je v avtobiografski knjigi Moj izumi med drugim eno poglavje namenil tudi hrani. Kot je sam dejal: "Ne moremo pričakovati, da bo stroj dobro deloval, če ga ne polnimo s primernim gorivom."

Nikola Tesla je imel 2 obroka na dan, od tega je meso jedel 2-krat na leto!

"Okus in apetit sta se mi izostrila šele, ko sem iz jedilnika črtal kosilo. Vedno sem imel težave z napihnjenostjo, ko sem črtal kosilo, so se stvari uredil," je zapisal 78-letni Tesla.

Za zajtrk je vedno pojedel eno kuhano jajce in popil skodelico mleka. Poleg ni jedel ne sira in ne kruha. Za zelenjavo je zapisal, da je pomembno za telo, nima pa veliko beljakovin, ki so v njegovih očeh veljale za potrebno energijo.

Tesla je o zelenjavi in sadju pisal samo dobre stvari, vendar, je dodal, nič od tega niso beljakovine. Beljakovine so samo v mesu in ribah, problem pa je, ker veliko tega napihuje. Vse, kar vsebuje fosfor, draži živčni sistem in napihuje, kar ni dobro za počutje, po drugi strani pa je po Teslinem mnenju zelo koristen za možgane, na žalost pa v telesu povzroča zakisanost.

Čeprav se je Tesla izmikal mesu, ni bil vegetarijanec. Pravzaprav je celo verjel, da obstajajo poklici, kjer je meso potrebno, čeprav vemo, da skrajšuje življenje.

V posebnem poglavju pa se je tesla razpisal o njegovi najljubši jedi. To je: zelenjavni juhi.

Čeprav zelenjavne juhe nimajo veliko beljakovin, pa imajo veliko vitaminov in mineralov, kar daj telesu energijo in uravnava delovanje črevesja. Najraje je imel juho z veliko čebule, zelene in z veliko masla.

Iz tega je nastala dieta Nikole Tesla:

Zajtrk:
Zajtrk je bil vsak dan isti. Popil je kozarec ali dva mleka in pojedel toliko jajc, kot jih je lahko. Ni pretiraval, skoparil pa tudi ne.

Kosilo:
Tesla od svojega 16. leta nikdar ni jedel kosila. Tega pravila ni nikdar prekršil.

Večerja:
Vedno je bila zelenjavna juha z veliko zelenjave in majhen kos piščanca, mesa ali ribe. Krompir je jedel vsak dan, vendar brez soli!

Si je pa Tesla pogosto ob večerji privoščil sladico. Tesla je poznal samo dve vrsti sladic: jabolko ali rezino sira.

Živila, ki se jim je Tesla izogibal
Tesla je jedel samo tisto, kar se mu je zdelo potrebno in nikdar hrano, ki povzroča zakisanost. Danes bi temu rekli, da se je celo življenje držal minimalistične diete. Je pa ves čas skrbel za zadosten vnos vode.

Se je pa Tesla načrtno izogibal stvarem, ki proizvajajo kislino. V to skupino spadata predvsem grah in fižol.

Kaj pa alkohol, telovadba in ostali stimulatorji?

Tesla je občasno spil kozarec viskija. Res občasno, s tem ni nikdar pretiraval. Tudi tobaku in kavi se ni odrekel, vendar spet samo občasno. Zelo občasno. Če mislite, da je cele dneve preživel v laboratoriju, se motite. Vsak dan je pretekel vsaj 10 kilometrov. Javni prevoz je uporabljal le, ko je bilo nujno potrebno.

Tesla je med drugim zapisal: "Hrana naredi človeka manj produktivnega."

Če veste, kakšne postave je bil Nikola Tesla, vam je jasno, da ni veliko jedel.

Nikola tesla je umrl star 87 let.Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani