Zelene Michelinove zvezdice so začeli podeljevati šele leta 2020, ko so podelili 291 zvezdic po celem svetu. Žal, nobene ni v Sloveniji, ki se ima za zeleno in okolju prijazno ...
Najbolj znana zelena evropska restavracija je Pensons iz Herefordshirea v Veliki Britaniji. Ocenjevalce so prepričali s stilom iz 15. stoletja, odprto kuhinjo, lastnimi pridelki (poleg hrane sami pletejo tudi stole in mize, imajo tudi lastne prtičke, sklede in krožnike - večino posode izdelajo okoliški lončarji).
Izpostaviti pa velja nam najbližjo restavracijo z zeleno zvezdico, to je restavracija Zinfandel's, ki je del zagrebškega hotela Esplande. Prejeli so zvezdico z oznako Zero waste. Njihova posebnost je vino pridelano na terasi hitela, kjer gojijo tudi zelišča in papriko. Vse odpadke natančno sortirajo, odpadna olja pa uporabijo kot biogorivo.
Tujci očitno opazijo zelena prizadevanja ...