Interaktivni dodatki:


Datum: 11. MAR 24 - DOBRO JE VEDETI

Ste pripravljeni na nov režim prehranjevanja?

Znanstveniki predlagajo konec sedanjemu režimu prehranjevanja in predlagajo novega. Bi ga lahko sprejeli?

Nutricisti v sodelovanju z znanstveniki svetujejo, da bi, glede na spremembe delovnega ritma, morali spremeniti tudi prehranske navade. Predlagajo:

- zajtrk med 6:30 in 8:30
- kosilo ob 12:00
- večerja ob 15:00

Teorija je bila večkrat preizkušena, ure pa niso izbrane, kar tako. Namreč, če jemo po 20. uri, se pojavi vrsta presnovnih težav, ki so zametki mnogim težkim boleznim.

Prav tako z zajtrkom začnite o omenjenem časovnem intervalu, vendar šele pol ure po tem, ko vstanete (ne, ko se zbudite!). Pomembno je, da zajtrkujete čim prej, ker se opoldne v telesu pojavi največ adrenalina in serotonina, kar pospeši metabolizem. Zato je pomembno, da ste ob 12. uri najbolj lačni. Samo tako bo vaša prebava maksimalno izkoristila hranilno vrednost zaužitih živil.

Največje presenečenje za mnoge pa je vsekakor večerja ob 15. uri. Nivo kortizola je takrat najmanjši, serotonin se umakne melatoninu, to pa povzroči zaspanost. Zelo pomembno je, da še pred spanjem vaš prebavni trakt opravi, kar mora (predvsem posrka čim več hranilnih snovi). Če večerjate prepozno, se pojavijo težave s hormoni.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani