Interaktivni dodatki:


Datum: 11. MAR 24 - DOBRO JE VEDETI

Zakaj je prenajedanje problem

Ne boste verjeli, a problem najbolj zdrave hrane je tudi problem prenajedanja. Zdrava hrana namreč nima prehranskih omejitev.

Nedavne raziskave o prenajedanju so razkrile neobičajen trend: anketiranci so morali vsakič, ko so imeli občutek, da so se preveč najedli, zabeležiti, kaj so pred tem jedli in kaj je bil po njihovem mnenju vzrok. Ko so prehranski strokovnjaki pregledali njihove zapiske, so bili šokirani.

95 % prenajedanj je izhajalo iz čustvenega prenajedanja, 90 % prenajedanj pa je bilo zelenjavnega izvora.

Problem prenajedanj z zelenjavo je, da pojemo enormne količine zelenjave (vodita brokoli in cvetača), ki v običajnih količinah ne obremenjujeta organizma, če pa pretiravamo, pa pride do zapolnjenosti želodca, organizem pa ne zmore prebaviti takšne količine. V takem primeru pravimo, da gre za prenajedanje, naše telo pa nima odgovora, kako reagirati.

Takšno raziskavo delajo kontinuirano vsakih 10 let, rezultati pa so se samo v tem tisočletju (torej zadnjih 20 let) močno spremenili. Problem zelenjave je, da nima prehranskih omejitev, kar ni res. Res je, da vsak dan ne pojemo sklede brokolija, a takih primerov je v zadnjem desetletju 34 % več, kot v raziskavi pred tem. Vse kaže, kot bi živeli v času epidemije čustvenih kriz. Številke so tako poskočile, da jih ne moremo spregledati.

In zdaj ključno vprašanje: ali obstajajo živila, ki preprečujejo prenajedanje?

Odgovor je: NE.

Psihologi predlagajo, da takšno hrano čim pogosteje vključite v vsakodnevno prehrano. Ko niste čustveno obremenjeni, lahko veliko lažje kontrolirate količine vnosa.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani