Interaktivni dodatki:


Datum: 6. FEB 24 - DOBRO JE VEDETI

Ogljikovi hidrati, ki so odlični za vaše zdravje

Če so ogljikovi hidrati bogati z vlakninami, vitamin in zdravimi minerali, so odlični za vaše zdravja in ni res, da vam škodijo ...

Niso vsi ogljikovi hidrati prepovedani. Ravno nasprotno! Prehranske vlaknine so še kako zaželene in pogosto celo zelo potrebne za zdrav organizem.

Vlaknine so namreč kompleksni ogljikovi hidrati, ki jih človeški želodec ne prebavi, zato so pravi čistilci našega prebavnega trakta. Z dovolj zdravimi vlakninami in dovolj vode boste očistili svojo prebavo in s tem dobesedno odplaknili odvečne kilograme.

Upoštevajte, da velja za ženske, da morate na dan pojesti vsaj tretjino toliko vlaknin, kot imate kilogramov. Optimalno razmerje za moške je celo polovica. Če imate 70 kilogramov, morate ženske na dan pojesti vsaj 23 gramov vlaknin, moški pa 35 gramov.

V vsakem primeru pa velja, da hrana z veliko vlakninami pomaga pri tveganju za debelost, odpravlja bolezni srca in sladkorno bolezen. Največ vlaknin boste našli v stročnicah, kot sta fižol in leča, pa tudi v chia semenih in kvinoji, ki sta najljubši žiti tenisača Novaka Đokovića.

Pomembno je tudi to, da ima rženi ali polnozrnati kruh nekajkrat več zdravih vlaknin, kot beli kruh.

K taki prehrani nutricisti svetujejo tudi pogostejše uživanje koruze, brokolija, cvetače in predvsem malin! Priporočajo tudi, da jabolk nikdar ne lupite, ker se njihov največji zaklad skriva prav pod lupino, pri pomarančah pa si zapomnite, da se v belem delu lupin skriva največ vitaminov. Zato se nikar ne trudite s temeljitim lupljenjem.

Zato: ker smo ravno v izteku zime, lahko maline zagotovijo našemu organizmu največ moči. Najboljši smuti je, če zmešate avokado, maline in chia semena.

Poskusite!

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani