Interaktivni dodatki:






Datum: 19. DEC 21 - DOBRO JE VEDETI

Koliko kalorij imajo palačinke in kako to zmanjšati?

Ste kdaj pomislili, da so palačinke izredno kalorične, z nekaj malimi dodatki pa se spremenijo v pravo kalorično bombo? Groza!

Običajne palačinke imajo okrog 418 J (100 kalorij). Veliko!

Če pa v testo za palačinke dodate malo masla, jih namažete z marmelado ali nutello, na koncu pa ih prelijete še z javorjevim sirupom, ima lahko taka palačinka hitro 1.465 J (350 kalorij) in več. Tri takšne palačinke imajo toliko kalorij, kot bi pojedli dva kosila, čez uro ali dve pa boste lačni, kot da danes niste še nič jedli.

Hm ... Kaj narediti?

Če namesto banan dodate palačinkam naribano jabolko (poskusite, okus je izjemen!), bo taka palačinka imela 209 J (50 kalorij) manj (seveda z drugimi dodatki tudi ne smete pretiravati - najslabši je sladkor v prahu za po vrhu).

Palačinke z jabolkom namesto banan imajo tudi več zdravih beljakovin in antioksidantov!

Vedno je bolje, če namesto mleka uporabite kak zdrav rastlinski nadomestek. To velja zato za antioksidante, kot tudi kalorij, kjer lahko prihranite naslednjih 209 J (50 kalorij).

Poskusite se držati pravila, da za testo ne uporabite več kot 3 dcl mleka (najbolje je seveda nič!). Če potrebujete več si pomagajte z vodo. To naj bo tudi okvir za potešitev palačinkinega apetita.

Zelo pomembno: palačinke niso samo prigrizek ali sladica! Pravzaprav je prigrizek iz palačink najslabša možna izbira, ker se v resnici ne boste pošteno najedli in boste čez uro ali dve spet lačni.

Palačink ne delajte na zalogo. Sveže in tople so lažje prebavljive, kot suhe in postane. Povedano drugače: palačinke stare več kot 3 ure samo še redijo, koristnih snovi pa imajo tako malo, da jih niti omeniti ne moremo.

Ključen pa je še en podatek: palačinke so sladka sladica bogate z beljakovinami. Ameriške palačinke (v povprečju 8-krat debelejše od evropskih) imajo tudi škodljivih snovi tolikokrat več. Zapomnite si: tanjše palačinke so bolj zdrave.

In še: ali ste vedeli, da s pozorno izbiro sestavin, manj sladkorja, manj mleka in tanjšimi palačinkami, lahko nivo energije spravimo na 125 J (30 kalorij), potem pa je od vas odvisno, ali boste za namaz uporabili kak zelenjavni nadev, ali sadni z izbranimi sadeži in čim manj sladkorja ...

Vseeno pa: palačinkam se raje izognite!

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani