Interaktivni dodatki:






Datum: 10. NOV 23 - DOBRO JE VEDETI

Zakaj med namesto sladkorja vedno ni dobra ideja

Nekateri sladkajo jedi z medom namesto sladkorjem, a ta zamenjava ni vedno najboljša rešitev. Še več! Med lahko celo redi! In to bolj od sladkorja.

Ko sladkor nadomeščamo z medom, morate imeti vedno pred očmi, da sladkor nima nobenih hranil, med pa jih vsebuje cel kup (od kalija, klora, fosforja, kalcija, železa do vitaminov vseh vrst). Med ima tudi antibakterijski učinek, ki pa v primeru, da pretiravate, dobi povsem nasproten učinek.

Marsikdo se ne zaveda, da je med tudi sladkor in vsebuje podobno količino energije. 100 gramov medu ime 1.256 J (300 kalorij), 100 gramov sladkorja pa 380 gramov.

Še bolj pomembno dejstvo je, da je med dvakrat težji od sladkorja. Če torej pojemo žličko medu je to enako, kot bi pojedli dve žlički sladkorja. Večja teža pomeni tudi več energije!

In še na eno lastnost medu ne smemo pozabiti. Med pri visokih temperaturah izgubi hranilne lastnosti. Problem pa je, ker se visoke temperature začno že pri 36 stopinjah Celzija. Povedano drugače: čaj, ki ga sladkate z medom in ima temperaturo 50 stopinj ali več, praktično nima nobene hranilne vrednosti in je bolje, če ga sladkate s sladkorjem, ker boste porabili manj energije.

Ni redko, da ima skodelica čaja sladkana z medom 209 J (50 kalorij), s sladkorjem pa 125 J (30 kalorij).

Razlika je očitna.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani