Interaktivni dodatki:


Datum: 20. OKT 21 - ZANIMIVOSTI

Najnevarnejša epidemija: strah pred klovni

Nikar se ne smejte, ker gre za zelo resno zadevo. Poglejte najprej simptome, potem pa presodite, koliko tega je še v vas?

Koulrofobija je irecionalen strah pred klovni. Ko so pred leti naredili raziskavo med 1000 britanskimi otroki, so ugotovili, da jim ima skoraj četrtina določeno stopnjo koulrofobje. Sčasoma ta bolezen izgine, večinoma do pubertere, vendar je vedno več primerov, ko o simptomih poročajo tudi odrasli.

Gre za bolezen, ki je še ne poznamo, čeprav je v zgodovini že kar nekaj zapisov o simptomih, ki kažejo na to bolezen. Še najbolj očitna prihaja iz Francije, ko je klovn po imenu Jean Gaspard Deburau do smrti pretepel fantiča, ki se je posmehoval iz klovna in ga provociral. Deburau je v svojem zagovoru omejal napetosti in nerazsodnost, na koncu pa je čutil obžalovanje, a krati pomirjenost.

Zgodba bi verjetno utonila v pozabo, a je Stephen King v knjigi Ono spet spomnil na klovna, ki terorizira in zlorablja otroke. Za otroke je namreč obraz klovna popačen in jim je lahko smešen, ali pa se ga bojijo. Še več! Otroci do 4 leta se klovnov načeloma bojijo, ker negativno reagirajo na tujce, po tej starosti pa ta strah izplahni.

Vendar ne povsem!

Koulrofobija se lahko tudi potuhne in čez leta ponovno pojavi. Prepoznamo jo po pretiranem znojenju (zlasti zjutraj!), nenadni slabosti, hitrem srčnem utripu, neenakomernem dihajnu, nelagodju, tesnobi in strahu.

To pa so že simptomi, ki jih ljudje doživljamo prav zaradi groženj z epidemijami, novimi virusi, nezmožnostjo ubraniti se pred virusi in tudi pred dejanji drugih ljudi. Napetosti, ki izbruhnejo ob tem so neobvladljive, pogosto nerazumljive in nepredstavljive. To pa pomeni, da ne gre več samo za strahove pred klovni (k sreči se z njimi ne srečujemo pogosto), ampak gre za burno reakcijo, ki kaže nemoč in vdanost v usodo. Teh strahov pa je v današnjem času vedno več!

Kako se ubraniti pred fobijami vseh vrst?

Rešitev strahu pred klovni je stvar iz otroštva. Če takrat niste premagali tega strahu, ga boste v odrasli dobi še težje. Na splošno se fobije povečujejo vsak dan, edina poznana rešitev pa je izobraževanje, umirjenost in kognitivno-vedenjska terapija.

Glavni viri okužb s temi strahovi pa so mediji, televizija in filmi.

Obvladovanje čustev je že danes najnevarnejša epidemija.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
znojenje
 
depresija
 
tesnoba
 
agresija
 
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani