Interaktivni dodatki:


(Guardian)



Datum: 16. OKT 21 - ZANIMIVOSTI

Je perilo oprano na nizki temperaturi res čisto?

Pranje pod 60 stopinjami je, kot bi imeli ribnik in v njih gojili bakterije

Britansko Združenje za higieno je naredilo natančen test in ugotovilo, da je na 100 gramih perila opranega pri nizki temperaturi pod 60 stopinj Celzija ostalo 0,1 gram umazanije oziroma 10.000 fekalij, bakterij.

Za tem suhoparnim podatkom se skriva realna grožnja za zdravje. Pomešano perilo pomeni tudi pomešane bakterije. če torej zmešate bakterije, ki ste jih nabrali zunaj (recimo bakterije, ki jih dobite na sedežih mestnega avtobusa) z gospodinjskimi bakterijami, potem dobimo ubijalsko mešanico nesnage, ki prav nič ne diši po čistoči, četudi ste dodali zvrhano merico pralnega praška in še čez.

Šele pri 60 stopinjah Celzija je perilo, ko ga vzamete iz pralnega stroja, bolj čisto, kot ste ga dali noter.

Sicer pa so Britanci zbrali nekaj pralnih nasvetov:

  • Vsako perilo vsaj enkrat mesečno operite na 90 stopinjah Celzija. Tako boste tudi pralni stroj očistili bakterij (ni umazano samo perilo)
  • Posteljnine nikdar ne perite skupaj z ostalim perilom, še posebej ne pri nizkih temperaturah. Pravzaprav posteljnine zaradi pršic nikdar ne perite pri manj kot 60 stopinjah.
  • Perilo morate po pranju v 15 minutah spraviti iz stroja. Zrak bo preprečil razmnoževanje bakterij. Če nimate časa, pomaga že, da za kake pol ure pustite odprta vrata pralnega stroja. Zrak je ključna komponenta čistoče.
  • Če mislite, da je 5 let primerna doba za garancijo pralnega stroja, vas moramo razočarati. Po treh letih se boben, dotočni in odtočni kanali, posoda za doziranje praška, guba na vratih in vsi mogoči filtri tako onesnažijo, da v takem pralnem stroju nikdar ne bi prali perila. Še posebej kakega dragocenega ne.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani