Interaktivni dodatki:






Datum: 12. OKT 22 - DOBRO JE VEDETI

4 nenavadni načini uporabe popra, ki vas bodo presenetili

Poper spada med najbolj razširjene začimbe na svetu in mnogi ne morejo brez njega. Je zdrav, kot lahko preberete v tem prispevku, pa tudi široko uporaben

V osnovi razlikujemo štiri vrste poprav: črnega, zelenega, belega in rdečega, pri čemer so razlike večinoma zgolj pri predelavi.

Črni poper dobimo tako, da se naberejo zeleni in nezreli plodovi, ki v procesu sušenja dobijo značilno temno barvo in pikanten okus.

Zeleni poper se prav tako dobi iz nezrelih zelenih plodov, le da se zrnca takoj vložijo v olje ali slano vodo, ali pa jih na hitro posušijo pri visoki temperaturi.

Bel poper nastane iz dozorelih semen, ki iz zeleno rumene že prehajajo v rdečo barvo.

In še rdeč poper ... Večinoma prihaja iz Srednje in Južne Amerike in s pravim poprom ni v nikakršnem sorodu. Je manj pekoč in manj aromatičen.

Drugače pa so poper uporabljali kot zdravilo že stari Kitajci in Indijci. Zdravilci so hitro ugotovili, da ima poper odlične antibakterijske in antioksidativne lastnosti, pospešuje prebavo, zdravi zaprtje, spodbuja tek, pomaga pri arterosklerozi, celo hujšamo lahko z njim, najbolj pa je učinkovit pri težavah z dihali in gripi, prehladu, kašlju.

Za poper velja še to: mleti poper hitro izgubi aromo in tudi zdravilno moč. Zato vedno kupujte poper v zrnih in si ga doma sproti zmeljite, kolikor ga potrebujete.

1. Zamašen nos
Ko ste prehlajeni, bolni, ali pa imate v stanovanju suh zrak, uporabite poper, ki vam bo sprostil dihalne poti in uravnal nosno sluznico. Dovolj je, da hrano, ki jo jeste, močneje popoprate in že po nekaj minutah bo vaš problem rešen.

2. Ohranja barvo oblačilom
V reviji Reader's Digest so pred časom objavili nasvet, kako oblačilom ohraniti barvo, da bo še naprej intenzivna in videti, kot nova. Nasvet velja predvsem za temna in rdeča oblačila. Vse, kar morate narediti, je, da v pralni stroj daste skodelico črnega nemletega popra.

3. Nepovabljeni gosti
Če imate ponoči na svojem dvorišču ali vrtu nepovabljene goste, potresite nekaj poprav na mestih, kamor ne želite, da bi hodili. Poper namreč živalim smrdi in se mu bodo ognili. Dovolj je, da to naredite enkrat na leto, ker si živali zapomnijo in se na vračajo.

4. Odganja mravlje in mrčes
Mravlje spadajo v skupino živali, ki se jih je res težko znebiti, ker se skrijejo tudi v najmanjše pore, pa še veliko jih je. Dovolj je, da v skodelico nasujete nekaj popra in jo postavite na mesto, kjer mravlje vstopajo v stanovanje, pa jih bo že samo vonj poprav odgnal iz hiše.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani